Social

ITM Timiș, întâlnire cu angajatori, manageri, servicii externe de securitate și sănătate în muncă, specialiști în domeniul S.S.M

ITM Timiș, întâlnire cu angajatori, manageri, servicii externe de securitate și sănătate în muncă, specialiști în domeniul S.S.M

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ TIMIȘ a dat curs invitației Platformei SSM.ro de a participa la o întâlnire cu angajatori, manageri, servicii externe de securitate și sănătate în muncă, specialiști în domeniul S.S.M. și resurse umane, precum și cu persoane interesate de modificările și noutățile legislative din anul 2022 în domeniul Securității și Sănătății în Muncă din județul Timiș, al doilea din țară ca importanță pe piața muncii, după numărul de angajați și angajatori.

La eveniment, alături de conducerea ITM Timiș, a participat și INSPECTORUL GENERAL DE STAT al INSPECȚEI MUNCII, DANTES BRATU NICOLAE care a prezentat noutățile legislative în domeniul securității și sănătății în muncă, survenite odată cu aprobarea modificărilor aduse H.G. nr.1425/2006, în concordanță cu Legea nr. 208/2021 și Legea nr. 319/2006, care vizează interpretarea și aplicarea corectă a prevederilor legislative, atât a celor referitoare la comunicarea și cercetarea evenimentelor în care sunt implicați lucratori, cât și a posibilității de a utiliza semnătura electronică și mediul online în emiterea și gestionarea documentelor aferente relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a suscitat interesul participanților, care au fost interesați de puncte de vedere oficiale privitoare la punerea în aplicare a ultimelor prevederi legale, printre principalele subiecte supuse prezentării și dezbaterii in :
– comunicarea și cercetarea accidentelor de muncă inclusiv a celor produse în afara granițelor României;
– utilizarea mediului online în activitatea de securitate și sănătate în muncă;
– folosirea semnăturii electronice, avansată sau calificată pentru toate documentele din domeniul SSM / HR;
– completarea fisei de instruire individuală și consemnarea instruirii în format electronic;
– punerea la dispozitie a documentelor electronice cu prilejul controalelor efectuate de INSPECŢIA MUNCII.
Intervenția Inspectorului Gneral de Stat a continuat cu prezentarea unuia din cele două proiecte pe care Inspecția Muncii le va dezvolta prin PNRR: REGES online – Reforma evidenței și monitorizării Relațiilor de Muncă. Au fost prezentate obiectivele proiectului care presupun simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea procedurii de obținere a unui extras din registrul de evidență a salariaților, care devine accesibil online, oricărui angajat/fost angajat.

Inspectorul general de stat a susținut că gestionarea registrului are o importanță majoră în desfășurarea activitatii de control a Inspecției Muncii și contribuie, totodată, la elaborarea politicilor publice din domeniul pieței muncii prin informațiile pe care le pune la dispoziția autorităților și instituțiilor publice din domeniu. Acesta a expus, de asemenea, principalele beneficii pe care le va aduce noul sistem și a lansat o provocare pentru invitații prezenți la eveniment: participareala un brainstorming pentru îmbunătățirea sistemului informatic REGES-ONLINE.

Propunerile acestora sunt așteptate pe canalele de comunicare ale Inspecției Muncii și ale ITM Timiș și vor fi analizate de echipele de proiect.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*