Social

Controalele efectuate de ITM Timiș în anul 2021 au scos la iveală multe nereguli la firme

Controalele efectuate de ITM Timiș în anul 2021 au scos la iveală multe nereguli la firme

Toate acțiunile intreprinse de INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA TIMIȘ  în anul 2021 au avut ca SCOP PRINCIPAL  prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2 în județul Timiș dar şi realizarea obiectivelor din domeniile de competenţă, din STRATEGIA NAȚIONALA a INSPECȚIEI MUNCII .


INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ TIMIŞ A ACŢIONAT ÎN ANUL 2021, ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ DE PANDEMIE ÎN 3 MARI DIRECŢII ELE FIIND ŞI OBIECTIVUL CENTRAL  AL ACTIVITĂŢII: 

PRIMA DIRECȚIE:  COMBTEREA, LIMITAREA ŞI STOPAREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI  SARSCoV 2 ÎN RÂNDUL ANGAJAŢILOR ŞI A LOCUITORILOR DIN JUDEȚUL TIMIȘ.

A 2- A DIRECȚIE: DEPISTAREA PERSOANELOR CARE LUCREAZĂ FĂRĂ FORME LEGALE DE ANGAJARE, MUNCA NEDECLARATĂ ( MUNCA LA NEGRU ) și MUNCA SUBDECLARATĂ. 

 A 3– A DIRECȚIE: REDUCEREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE CU URMĂRI GRAVE – ACCIDENTE DE MUNCĂ MORTALE, CU INVALIDITATE ȘI BOLILE PROFESIONALE.

În decursul anului 2021 INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA TIMIȘ prin Inspectorii de Muncă a efectuat un număr de 5.064 controale în toate domeniile de activitate ale Pieței Muncii, în mod deosebit privind stoparea răspândirii virusului SARS-CoV 2, obținându-se următoarele rezultate :

Din totalul de 5.064 de controale, 3.406 de controale s-au efectuat în baza Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea, combaterea și stoparea răspândirii virusului SARS-CoV 2, iar din cele 3.406 de controale : 3.323 au fost controale de ZI și  83 de NOAPTE .
“Vă informăm că, o bună parte din aceste controale, mai precis un număr de 441 controale le-am efectuat cu lucrători din cadrul :

INSPECTORATULUI DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI TIMIŞ,
INSPECTORATULUI DE JANDARMI AL JUDEŢULUI TIMIŞ,
INSPECTORATULUI PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ TIMIȘ,
GRUPĂRII DE JANDARMI MOBILĂ TIMIȘOARA,
POLIȚIEI LOCALE TIMIȘOARA şi  
OFICIULUI  PENTRU PROTECȚIA  CONSUMATORULUI TIMIŞ, fapt pentru care, le mulţumim pentru colaborare şi sprijin în acțiunile comune de control desfășurate.

Ca urmare a controalelor efectuate în toate domeniile de activitate au fost aplicate un număr de 3.943 sancțiuni din care:

3.434 avertismente
 –    509 amenzi în valoare de 7.184.400 lei.

Au fost identificate 499 persoane din care :

309 persoane care prestau muncă fără forme legale de angajare
190  persoane care prestau muncă nedeclarată și subdeclarată.

Din cele 3.943 sancțiuni, 762 deficiențe au fost sancționate de Inspectorii de Muncă strict pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2, astfel:

–   657 angajatori sancționați

–   758 avertismente

–       4 amenzi în valoare de 4.000 lei .

COLECTIVUL INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCA TIMIȘ are ca obiectiv principal menținerea și creșterea nivelului înalt de încredere în rândul angajatorilor și angajaților, răspunderea și receptivitatea la sesizările angajaților, acestea fiind soluționate cu celeritate.

In toată această perioadă s-au înregistrat la I.T.M. Timiș un număr de 1.394 de sesizări din care toate au fost rezolvate.

Din cele 1.394 de sesizări primite la instituție, 7 sesizări au avut ca și conținut prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2 iar în majoritatea sesizărilor trimise la Inspectorat au fost semnalate:

neplata salariilor restante
neplata muncii suplimentare,
nerespectarea clauzelor contractului colectiv de muncă
munca în timp de repaus săptămânal
prestarea activităţii de către salariaţii chemaţi de unii angajatori deşi aceşti angajați aveau  activitatea suspendată pentru a beneficia de şomaj tehnic în activitate,
lipsa instructajului de protecţia muncii,
neutilizarea echipamentului de protecţie a muncii .

Prin acțiunile de informare și control întreprinse de către INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA TIMIȘ, am conștientizat angajatorii și lucrătorii asupra necesității respectării:

 ▪ măsurilor,

 ▪ cerințelor,

 ▪ dispozițiilor,

reglementărilor adoptate și pretinse pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS CoV-2, a accidentelor de muncă, a bolilor profesionale şi a Legislației privind Relațiile de Muncă din activitatea curentă .

  În acest sens am transmis tuturor angajatorilor din județul Timiș:

informări,

recomandări,

● scrisori pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-COV 2 și alte reglementări pentru munca nedeclarată și subdeclarată în număr de 1.857 de scrisori.

De asemenea, am efectuat controale pentru remedierea neconformităților și dispunerea de măsuri pentru rezolvarea acestora.

  Am fost și suntem permanent la dispoziție pentru a :

▪ furniza răspunsuri,

▪ clarificări,

▪ rezolvarea problemelor angajatorilor și angajaților.

Am organizat permanență zilnică la toate serviciile ale I.T.M. Timiș între orele  08.30 – 16.30 și nu am întrerupt relația cu angajatorii și angajații, ghișeele Inspectoratului au fost deschise permanent în această perioadă.

Vă informăm că, pe parcursul anului 2021, INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ TIMIȘ a acţionat cu tot efectivul de Inspectori de Muncă în controale atât pe timp de zi, pe timp de seară şi pe timp de noapte, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș are abilitate 202 de servicii externe de prevenire și protecție în domeniul S.S.M., din care abilitate în anul  2021 au fost 13 servicii externe care :

coordonează firmele de pe piața muncii a județului Timiș în domeniul S.S.M (PROTECȚA MUNCII),
realizează instruirea angajaților,
precum și evaluarea riscurilor privind stoparea producerii accidentelor de muncă în mod deosebit a celor mortale și a stopării răspândirii virusului SARS –COV 2.

În anul 2021, pe Piața Muncii a județului Timiș s-au produs un număr de  612 evenimente, din care:

  ●   28   evenimente mortale, din care 16 cu moarte patologică

●  221   accidente cu incapacitate temporară de muncă

●  112   accidente ușoare

●  252   evenimente sunt în diferite faze de cercetare și avizare.

În perioada analizată, respectiv 04.01.2021-31.12.2021 în domeniul Evidenței Muncii s-au eliberat:

       –         969   adeverințe şi adeverinţe de vechime

      –      4.738  extrase din Registrul General de Evidență al Salariaților în format electronic

       –      3.110   de registre electronice ale salariaţilor preluate la sediul I.T.M. Timiş

       –     3.466   de parole eliberate pentru transmiterea on line din Registrul General de Evidență al Salariaților în format Electronic

                –   65.964   de răspunsuri la adresele primite la I.T.M. Timiș de la primăriile din județul Timiș, Birouri de Executori Judecătorești, Parchete, Tribunalul Timiș, Judecătoria Timișoara, Curtea de Apel Timiș, Poliția Județului Timiș și Cabinete de Avocatură”, a precizat Pavel Kașai, directorul general al ITM Timiș.

Evidențiem faptul că în cursul anul 2021 s-au efectuat cu 230 de controale mai multe față de anul 2020, iar ceilalți indicatori au scăzut.
Astfel:

Numărul persoanelor găsite prestând muncă fără forme legale de angajare, muncă nedeclarată (muncă la negru) a scăzut cu 55 de persoane față de anul 2020;
Numărul amenzilor și sancțiunilor aplicate a scăzut cu 494 de sancțiuni față de anul 2020;
Valoarea amenzilor aplicate a scăzut cu 624.100RON față de anul 2020;
Numărul accidentelor de muncă mortale produse a scăzut cu 22 față de anul 2020.

Un fapt esențial este că piața muncii s-a menținut stabilă, în comparație cu anul 2019, înainte de pandemie, numărul contractelor active s-a menținut la aprox 300.000 de angajați. Nu au fost înregistrate disponibilizări semnificative.

De asemenea, pentru a menține stabilitatea pieței muncii din județul Timiș, am sprijinit angajatorii în a aduce forță de muncă din județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Argeș, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, județele din zona Moldovei, precum și din afara comunității europene (Serbia, Republica Moldova, Vietnam, Sri Lanka, Nepal etc.) pentru a acoperi necesarul de forță de muncă. 


Un comentariu

  1. Si ca favorizeaza firma fratelui primarului din Jebel,cu asta nu se lauda domnii de la ITM Timis?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*