Studenții Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara au sărbătorit Ziua Mondială a Murăturilor.
Sub coordonarea s.l. dr. ing. Monica Negrea, evenimentul a reunit studenții într-o serie de activități menite să evidențieze atât tehnicile de conservare, cât și importanța murăturilor în cultura culinară românească și internațională.
Prin inițiativa organizării Zilei Mondiale a Murăturilor, Facultatea de Inginerie Alimentară dorește să promoveze atât păstrarea tradițiilor culinare, cât și metode moderne și sustenabile de conservare a alimentelor, aliniindu-se astfel tendințelor globale în alimentația durabilă.
În cadrul activităților desfășurate, studenții au prezentat o gamă diversificată de conserve, care au inclus atât rețete tradiționale românești, păstrate cu grijă de generații, cât și combinații inovatoare de arome și tehnici moderne de fermentare.
„Ne bucurăm să vedem un interes atât de mare pentru conservarea tradițiilor și, totodată, pentru dezvoltarea de metode moderne și sustenabile în domeniul alimentar. Ziua Mondială a Murăturilor ne permite să subliniem rolul pe care alimentele conservate natural îl pot juca într-o dietă echilibrată, dar și în menținerea unei culturi culinare valoroase.Prin inițiative de acest gen, pregătim viitorii ingineri alimentari să contribuie activ la o industrie alimentară care răspunde nevoilor actuale de sustenabilitate și sănătate”, a declarat Prof. dr. ing. Călin JIANU, decanul Facultății de Inginerie Alimentară.
În plus față de concursul de obținere a produselor conservate, evenimentul a inclus sesiuni informative despre beneficiile murăturilor pentru sănătate, datorate proceselor de fermentație care contribuie la sănătatea tubului digestiv prin aportul de probiotice.
Evenimentul a oferit o platformă pentru studenți de a experimenta cu noi ingrediente și de a dezvolta rețete adaptate cerințelor actuale privind sustenabilitatea și alimentația sănătoasă.