Utile

Vopselele din comerț sunt pline de aditivi cancerigeni. Iată cum puteți vopsi ouăle de Paște doar cu ingrediente naturale

Vopselele din comerț sunt pline de aditivi cancerigeni. Iată cum puteți vopsi ouăle de Paște doar cu ingrediente naturale

După ce au analizat cu ochi critic etichetele a peste 50 de vopsele, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că de Paşte ouăle se colorează cu E-uri. Unele produse au chiar şi 10 aditivi alimentari.

Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti.

Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist: Tartrazina are efect cancerigen. Consumată, să spunem timp de o săptămână, din ouăle vopsite poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză.

Periculoşi, mai ales în cazul copiilor, sunt aditivii care colorează ouăle în roşu şi albastru, adică azorubina şi albastrul briliant. Medicii merg şi ei pe principiul bătrânesc: ce-i mult, strică. Adică nu mai mult de două ouă pe zi. Şi să ne spălăm bine pe mâini după ce curăţăm ouăle.

O soluție, în cazul celor care au copii, dar nu numai, e să vopsim ouăle cu ingrediente naturale, precum cele de mai jos.

Diluat sau folosit ca atare, vinul roșu poate fi extrem de eficient în obținerea unor ouă de culoare violet-închis.

Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obține ouă de un frumos roșu-cărămiziu.

Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atât culoarea ouălor vopsite de Paște va fi mai intensă. Lăsăți pur și simplu ouăle în cafea sau ceai peste noapte, pentru a obține o culoare maro deschis.

Adăugarea oțetului va accelera vopsirea și culoarea se va păstra mai bine.

O altă vopsea naturală perfectă pentru a vopsi ouăle de Paște este sucul de grapefruit roșu. Ouăle se fierb în suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a căpăta o culoare lavandă pastel.

Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obținerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu e neapărat necesar.

Varza roșie va colora ouăle de Paște în albastru, deși culoarea vopselei în sine este purpurie. Această vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte.

Spanacul nu este eficient dacă este folosit proaspăt. Culoarea obținută poate fi un gri spălăcit, în locul verdelui așteptat. Cu puțin noroc însă, zeamă de spanac fiert sau de iarbă fiartă poate colora ouăle de Paște într-un verde crud deosebit.

Sursa: doctorulzilei.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*