Sănătate

A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

UPDATE: Timișorenii se pot înscrie din acest moment pe platformă pentru a se vaccina cu vaccinul AstraZeneca.

„La recomandarea experților OMS, mai multe state vest europene au modificat vârsta de vaccinare pentru AstraZeneca. Cifrele arată că acest vaccin are un profil de eficiență și siguranță la persoanele peste 55 ani similar cu cele sub această vârstă, la care a fost avizat inițial vaccinul. De astăzi se poate face și în România pentru persoanele peste 55 de ani, iar pe fondul creșterii ratei de infectare în Timișoara este o opțiune foarte bună”, a declarat medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, întărește acest apel pentru vaccinare și salută accelerarea vaccinării care stagnase din cauza restricției de vârstă pentru AstraZeneca. „Echipele noastre din centrele de vaccinare îi așteaptă pe timișoreni. Platforma este deschisă pentru programare la vaccinare cu doze AstraZeneca. Avem centre deschise și vom deschide și mai multe în funcție de dozele alocate. Vreau să-i mulțumesc și colonelului dr. Valeriu Gheorghiţă pentru deschiderea pe care a aratătat-o în discuțiile avute cu mine în ultimele zile”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.    

Din 26 ianuarie, Direcția de Asistență Socială a deschis un Call Center care îi ajută pe timișorenii care nu au internet sau nu știu să folosească platforma națională să se programeze în vederea vaccinării. Numărul acestui Call Center este 0356.406517. Timișorenii pot apela acest număr de luni până duminică, între orele 8-19.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*