Sănătate

A fost semnat contractul pentru lucrările la noua maternitate a Spitalului Județean Timișoara

A fost semnat contractul pentru lucrările la noua maternitate a Spitalului Județean Timișoara

O nouă maternitate se va construi la Timișoara din bani europeni, printr-un proiect transfrontalier România – Ungaria. Clădirea în care va fi mutată Maternitatea Bega va fi realizată lângă Spitalul Județean Timișoara. Aceasta va avea 90 de paturi de ostretică-ginecologie, șase paturi de terapie intensivă și 30 de paturi de neonatologie.

Potrivit preşedintelui CJ Timiş, Călin Dobra, investiția este de 13,5 milioane euro, din care opt milioane euro vor fi folosiți pentru realizarea clădirii, patru milioane de euro pentru cumpărarea aparaturii medicale necesare, iar 1,5 milioane de euro îi revin Clinicii de Pediatrie a Universității din Szeged, parteneri în proiect. “Este un moment important pentru că este conferința de lansare a proiectului, etapa a doua a proiectului privind construcția unei noi maternități, aici, în perimetrul Spitalului Județean. Astăzi, semnăm contractul efectiv pentru ceea ce înseamnă proiectare plus execuție, un contract de 38.850.000 lei, aproximativ, fără TVA și cu termene foarte clare. Un termen de realizare a proiectului tehnic și cu obținerea avizelor, 5 luni de zile care vor curge din momentul emiterii ordinului de începere și cu un termen de realizare a proiectului efectiv, a construcției, care presupune și construcția și dotarea cu aparatură medicală, până la 31 octombrie 2022”, a precizat Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Obiectivul general al proiectului vizează în special îmbunătăţirea serviciilor medicale şi de prevenţie în obstetrică-ginecologie în zona transfrontalieră, prin investiţii în infrastructura medicală şi în echipamente şi implementarea măsurilor rezultate din colaborarea şi schimburile de experienţă în vederea reducerii inegalităţilor în rândul populaţiei. “Consider că această construcție pe care o începem astăzi de la faza de proiectare și sperăm ca în 6 luni vom pune piatra de temelie a acestei clădiri, este un element de normalitate. Ceea ce pot să vă asigur, este că în noua clădire se vor asigura aceleași îngrijiri de calitate care se oferă și acum pacienților de către medicii de la Maternitatea Bega, de la toate secțiile care aparțin acelei maternități, dar într-un spațiu modern, corespunzător, pentru că acea clădire este una veche”, a explicat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.

La rândul său, medicul Marius Craina, manager al Maternității Bega susține că  “ideea aceasta a încolțit în urmă cu peste zece ani, dar din păcate câțiva ani a fost lăsată în paragină. Din 2017, când s-a discutat și s-a stabilit importanța acestui proiect pentru obstetrică și ginecologia din vestul României, reprezentanții Consiliului Județean din vremea respectivă au mers înainte cu această lucrare și acest proiect a fost finalizat, astfel încât am ajuns astăzi, în data de 6 iulie 2020 să putem să semnăm contractul pentru proiectare și execuție. repet, extrem de important, este o dorință și o obligativitate a medicilor și a conducătorilor unității sanitare și a județului, să realizeze condiții moderne de internare și tratament pentru pacientele din Timișoara și vestul României și nu numai, având în vedere faptul că Maternitatea Bega a deservit de-a lungul timpului toate județele din România, prin performanțele pe care colectivul le-a realizat”.

Noua maternitate va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopica si histeroscopica, obstetrica fiziologica si de spitalizare de zi.

Lucrările vor dura 24 de luni.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*