Sănătate

Ce trebuie să facă hipertensivii în timpul pandemiei de coronavirus

Ce trebuie să facă hipertensivii în timpul pandemiei de coronavirus
Adora Beauty

De la începutul crizei COVID-19, pentru pacienţii hipertensivi au curs informaţii contradictorii. S-a vehiculat ideea că tratamentul poate creşte riscul de leziuni pulmonare în cazul infecţiei cu noul virus.

Însă recomandarea clară a societăților de cardiologie din Europa și Statele Unite este ca bolnavii să nu îşi întrerupă tratamentul şi nici să şi-l schimbe.

Hipertensiunea netratată conduce la accident vascular cerebral şi infarct miocardic. În România, peste şapte milioane de oameni suferă de această boală.

Dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog Spitalul Clinic de Urgență Floreasca:

„Un pacient hipertensiv tratat și care a reușit să mențină o valoare tensională normală, deci un control al hipertensiunii arteriale, să își mențină tratamentul care i-a adus această stabilitate, să nu schimbe medicația și să nu întrerupă, este important pentru pacientul hipertensiv să fie stabil atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Întreruperea tratamentului din proprie inițiativă crește riscul de accident vascular cerebral și de infarct miocardic”.

Tratamentul anti-hipertensiv mărește riscul de leziuni?

Care a fost, totuși, punctul de plecare pentru informațiile care spun că tratatamentul anti-hipertensiv poate mări riscul de leziuni pulmonare în cazul infecției cu noul coronavirus?

Virusul SARS COV2 este captat la nivelul nasului ori al cavității orale. Și preluat de mucus. Prin mucus, coboară până în plămân, unde există receptori specifici pentru coronavirus. Receptorii din plămân se numesc A-CE-E 2.

Dr. Elisabeta Bădilă: „A-CE-E 2 este ca o cupă. În momentul în care virusul intră la nivel pulmonar, la nivelul celulelor pulmonare se fixează de această cupă și astfel reușește să pătrundă în interiorul celulei”.

Enzima A -CE – E 2 se găsește, în mod normal, în vasele de sânge, în inimă, în rinichi și la nivelul celulelor de suprafată din plămâni. La pacienții hipertensivi, diabetici și la pacienții tratați o perioadă lungă cu ibuprofen, enzima A-CE-E 2 crește.

Dr. Elisabeta Bădilă: „Nimeni nu are dovezi solide prin care să susțină că această categorie de pacienți ar fi expuși unui risc mai mare. Mesajul pe care aș vrea să îl transmit pacienților este că trebuie să stea în casă în primul rând, să se izoleze în ideea de a evita infecția propriei persoane și să nu întrerupă tratamentul din proprie inițiativă”.

Sunt 7,4 milioane de hipertensivi în România

Hipertensiunea este o boală care necesită tratament toată viață. Perioada în care trăim este dificilă – crește hormonul de stres numit adrenalină. Care, la rândul lui, modifică tensiunea și la o persoană sănătoasă. La un hipertensiv, acest efect poate presupune, la un moment dat, chiar mărirea dozei de tratament, cu acordul medicului. Aceasta este recomandarea tuturor societăților de cardiologie din Europa și Statele Unite.

Sursa: stirileprotv.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*