Administrație

Subprefectul atenționează Primăria Timișoara asupra problemei calității aerului

Subprefectul atenționează Primăria Timișoara asupra problemei calității aerului
Adora Beauty

Grupul județean privind coordonarea aplicării planurilor de menținere a calității aerului și a planurilor de calitate a aerului s-a reunit astăzi, într-o ședință care a avut loc la Instituția Prefectului Județul Timiș.

 Astfel, în cadrul întâlnirii au fost abordate teme precum stadiul actual al elaborării planului de menținere a calității aerului pentru județul Timiș, prezentarea activităților discutate în cadrul ședinței privind demararea procedurii de elaborare a Planului de Calitate a Aerului în Municipiul Timișoara din data de 15.11.2018 și planificarea unei campanii de informare și conștientizare a populației cu privire la modul de colectare a deșeurilor în județul Timiș.

Conform datelor prezentate de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, valorile limită ale particulelor în suspensie PM10 au fost depășite pentru un număr de 6 zile la stația TM1 situată pe Calea Șagului, 7 zile la stația TM2 situată în incinta Liceului Carmen Sylva, și 2 zile la stația TM5 situată pe Calea Aradului.

Ținând cont și de numeroasele depășiri ale PM10 în cursul anului 2018 (31 la număr) și pentru a preveni declanșarea procedurii de  infringement asupra Municipiului Timișoara, conducerea Instituției Prefectului Județul Timiș a solicitat Primăriei Municipiului Timișoara încă din luna noiembrie a anului 2018 să prezinte măsurile luate pentru ca particulele în suspensie PM10 să nu depășească valorile limită admise(35 depășiri/an). Cu toate acestea, Primăria Municipiului Timișoara nu a dat curs solicitărilor venite din partea Instituției Prefectului Județul Timiș nici până la  această dată.

În ceea ce privește depozitarea deșeurilor provenite din activitățile de demolări si construcții, s-a solicitat Primăriei Municipiului Timișoara să comunice locațiile unde se pot depozita aceste tipuri de deșeuri pentru a evita abandonarea acestora pe domeniul public (între blocuri sau la ieșirile din oraș), creând-se astfel un aspect insalubru pentru municipiu. Nici în acest caz, Primăria Municipiului Timișoara nu a răspuns solicitării.

Tot în cadrul ședinței care a avut loc astăzi, subprefectul Daniel-Cristian Franțescu a solicitat Primăriei Timișoara o informare cu privire la prezentarea prestatorilor de salubritate de pe domeniul public (spălarea și măturarea carosabilului, a trotoarelor, golirea coșurilor de gunoi, încărcarea și transportul depozitelor necontrolate de deșeuri abandonate pe domeniul public), precum serviciile pe care le oferă pentru curățarea și întreținerea spațiilor verzi, golirea coșurilor de gunoi din parcuri, scuaruri și locuri de joacă. Subprefectul Cristian Franțescu a propus o colaborare între Primăria Timișoara, ADID Timiș, operatorii de salubrizare și instituții publice pentru derularea unor campanii de informare și conștientizare a populației din poartă în poartă și în instituțile de învățământ privind gestionarea corectă a deșeurilor.

Totodată, subprefectul dorește spijinul inclusiv a mass-media pentru promovarea unor astfel de campanii derulate în sprijinul cetățenilor.

 

(FOTO: Tion.ro)

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*