Sănătate

Atenție ce ciuperci consumați în această perioadă

Atenție ce ciuperci consumați în această perioadă

Mare atenție la ce fel de ciuperci consumați! Medicii trag un semnal de alarmă și susțin că în ultima perioadă s-au înmulțit cazurile de persoane care ajung la urgențe, iar principalul motiv îl constituie consumul de ciuperci necomestibile.

În contextul  meteorologic actual, respectiv în situațiile în care sunt, în mod repetat,  perioade cu ploi urmate de perioade cu temperaturi  ridicate, așadar un  cadru propice apariției și înmulțirii ciupercilor.

DSPJ Timiș face câteva precizări legate de posibilitatea apariției îmbolnăvirilor că efect al consumului de ciuperci.

În România sunt cunoscute aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare care, odată consumate, determina îmbolnăviri severe, uneori deces. Atunci când  ciupercile otrăvitoare cresc lânga cele comestibile (păduri, pășuni,  gospodării,  etc) se întâmplă fenomenul de transfer al sporilor de la ciupercile otrăvitoare la cele considerate comestibile și de persistență a acestora chiar și după spălare.

 Medicii spun că intoxicația cu ciuperci are simptome care apar în timp scurt de la consum, respectiv între 15 minute și 3 ore și se manifestă prin tulburări digestive, grețuri, vărsături, diaree, dureri de stomac, frisoane, febră, transpirații, uscăciunea mucoaselor, tulburări cardio vasculare, convulsii și chiar comă. În cazuri grave apare insuficiența hepatică și insuficiența renală care duc la deces.

DSPJ Timiș recomandă evitarea consumului de ciuperci culese din păduri, pășuni, zone sălbatice etc  sau de la persoanele care vînd  ciuperci prin piețe sau în diverse locuri ( la marginea drumurilor etc)  și prezentarea de urgență la medic în cazul apariției simptomelor specifice. Recomandăm să consumați ciuperci comestibile achiziționate numai din unități de comerț autorizate, ciuperci aflate în termen de garanție și cu termenul inscripționat la vedere, etichetate și garantate.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*