Sănătate

Imunoterapia promite rezultate în tratarea sclerozei multiple

Imunoterapia promite rezultate în tratarea sclerozei multiple

O terapie experimentală pe baza sistemului imunitar pare sigură pentru persoanele cu forme progresive de scleroză multiplă. Iar un studiu preliminar sugerează că la unele persoane ar atenua simptomele. Aceste constatări se bazează doar pe studiul a 6 pacienți, iar cercetătorii australieni au subliniat că sunt necesare cercetări suplimentare.

Dar au fost încurajați de faptul că această abordare nou privind scleroză multiplă nu prezintă efecte secundare majore. În plus, trei din cei șase pacienți au înregistrat o ameliorare a simptomelor, inclusiv reducerea stării de oboseală și îmbunătățirea mobilității.

Cu toate acestea, nu se știe exact cum trebuie interpretate aceste ameliorări, a spus Bruce Bebo, vicepreședinte executiv al departamentului de cercetare al Național Multiple Sclerosis Society (Societății Naționale pentru Scleroză Multiplă). Studiul a fost un studiu de faza 1, adică a fost conceput doar pentru a testa dacă terapia este sigură. Scleroză multiplă este cauzată de atacul sistemului imunitar împotriva învelișului protector al filamentelor nervoase din coloana vertebrală și creier. În funcție de locul afectat, simptomele pot include probleme de vedere, slăbirea mușchilor, amorțeală și dificultăți de coordonare și de menținere a echilibrului. Majoritatea persoanelor care suferă de scleroză multiplă sunt diagnosticate inițial cu formă „recurent remisiva”, adică simptomele se intensifica o perioada, iar apoi se atenuează.

La noul studiu au participat pacienți cu scleroză multiplă progresivă, în care boală se avansează constant fără perioade de remisie. Majoritatea sufereau de formă „secundar” progresivă, cu alte cuvinte, aceștia au fost diagnosticați inițial cu scleroză multiplă recurent remisiva, care s-a agravat. Unul dintre pacienți suferea de scleroză multiplă progresivă de la începutul studiului, boală cunoscută sub denumirea de scleroză multiplă „primar” progresivă.

Pacienții au fost de acord să încerce un tratament care nu mai fusese studiat, a spus co-autorul studiului, Rajiv Khanna, de la QIMR Berghofer Medical Research Institute (Institutul Medical de Cercetare Berghofer QIMR ) din Brisbane, Australia. Abordarea este cunoscută că imunoterapie „adoptivă”, situație în care celulele T ale sistemului imunitar al pacientului sunt genetic programate să atace un inamic, precum celulele canceroase. Echipa condusă de Khanna a prelevat probe din celulele T ale pacienților cu scleroză multiplă, apoi le-au modificat care să le mărească capacitatea de a recunoaște și atacă virusul Epstein-Barr. Respectivele celule T au fost reintroduse în sângele pacienților, în doze care au crescut gradual pe parcursul a șase săptămâni.

Majoritatea persoanelor ajung să se infecteze la un moment dat cu virusul Epstein-Barr. Dar oamenii de știință sunt de părere că joacă un rol în apariția sclerozei multiple la anumite persoane. Potrivit spuselor lui Khanna, există dovezi conform cărora evoluția sclerozei multiple este corelată cu „activarea” în organism a virusului Epstein-Barr. Obiectivul terapiei cu celule T este „eliminarea” celulelor B, un alt tip de celule imunitare, infectate cu virusul Epstein-Barr. Oamenii de știință au precizat că pe parcursul a șase luni, niciunul dintre pacienți nu a suferit efecte secundare grave cauzate de tratament.

În plus, trei dintre aceștia au înregistrat o ameliorare a simptomelor după două până la opt luni de la prima infuzie de celule T. Rezultatele studiului urmează a fi prezentate în cadrul conferinței anuale a American Academy of Neurology (Academiei Americane de Neurologie), care are loc între 22 și 28 aprilie în Boston.

Biologia care stă la baza terapiei cu celule T nu este pe deplin înțeleasă, a precizat Bebo. Deși se crede că virusul Epstein-Barr reprezintă un factor în dezvoltarea inițială a sclerozei multiple, acest lucru nu este demonstrat, a mai spus acesta. Bebo a precizat că pe de altă parte, există dovezi potrivit cărora celulele B provoacă inflamații la pacienții cu scleroză multiplă. Acesta a ținut să precizeze că de fapt, un medicament nou pentru tratarea sclerozei multiple, aprobat luna trecută acționează împotriva celulelor B.

Medicamentul respectiv, care se numește Ocrevus (ocrelizumab) este primul medicament aprobat pentru tratarea sclerozei multiple primar progresive în Statele Unite. Poate fi administrat și pacienților cu scleroză multiplă recurent remisiva. Bebo susține că dacă terapia experimentală cu celule T aduce beneficii în tratarea sclerozei multiple, acest lucru se datorează eliminării celulelor B. Chiar dacă abordarea această se dovedește eficientă, punerea în practică a unei astfel de terapii presupune obstacole practice, a adăugat Bebo.

Khanna a spus echipa să colaborează cu o companie biotech americană pentru perfecționarea tratamentului, spre exemplu, prin crearea unei versiuni „autonome” de celule T care atacă virusul Epstein-Barr. Bebo a supliniat importantă imaginii de ansamblu: Noul medicament tocmai ce a fost aprobat, iar alte medicamente sunt în curs de lansare pe piață. „Această este una dintre numeroasele abordări testate” a declarat Bebo. „Descoperim tot mai multe despre evoluția sclerozei multiple. Așa că viitorul pare strălucit.”

Cercetările prezentate în cadrul conferințelor sunt considerate preliminare până la publicarea într-o revista revizuită de colegii din domeniu.

 (Sursa: New York Times/ foto: Shutterstock)


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*