Sănătate

Remedii cu ceapă verde şi usturoi verde

Remedii cu ceapă verde şi usturoi verde

Ceapa şi usturoiul verde sunt alimentele minune ale primăverii. Bogate în vitamine, trufandalele sunt folosite ca ingrediente aromatice, care dau gust şi savoare mâncărurilor, dar şi ca plante medicinale.

Un fir, mai multe leacuri

 

Ceapa verde stimulează sistemul imunitar şi distruge virusurile gripale. Datorită alicinei, un antibiotic şi expectorant puternic, şi al clorofilei, care are efecte antiinflamatoare, ceapa verde este eficientă în bronşitele infecţioase. Tot alicina din bulb, cu proprietăţi anticoagulante, împiedică formarea cheagurilor de sânge şi este recomandată în cazul trombozelor şi al tromboflebitelor. Doar 100 g de ceapă verde înseamnă o mulțime de substanțe nutritive: 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 39 mg calciu. Aceeași cantitate are un aport energetic de 23 de calorii.

De folos în eliminarea calculilor

 

Pentru eliminarea calculilor renali, poţi face o infuzie cu ceapă verde. Îndepărtează partea verde a firelor şi pune într-o cană patru bulbi albi tăiaţi în două, peste care torni un pahar (150 ml) de apă clocotită. Acoperă şi lasă la infuzat 30 de minute, apoi strecoară într-un alt recipient şi bea pe parcursul unei zile. Încercă să ții tratamentul o perioadă îndelungată, pentru a elimina eficient calculii supărători.

 

Truc CPF

 

Dacă simţi că ai guturai, lasă la macerat o bucată de ceapă verde în miere, pe timpul nopții, şi consumă siropul obţinut de câteva ori pe zi.

Proprietăţi antibacteriene

 

Usturoiul verde conţine o serie de vitamine – A1, B1, B2 şi C -,  și minerale precum fosfor, potasiu, iod, calciu şi sulf. Spre deosebire de usturoiul normal, cel verde este mai fraged, mai suculent şi mai puţin iute. Consumă-l în stare proaspătă, în mâncare, pentru a benefecia de proprietăţile sale antibacteriene, care te vor proteja de răceală şi infecţii diverse. Usturoiul verde poate fi adăugat în salate, sandvişuri, dar şi ca ingredient în tocăniţe, supe, ciorbe sau cartofi.

Detoxificare și tonifiere

 

Faţă de usturoiul uscat, cel verde, de primăvară, ajută la detoxificarea organismului. Usturoiul conţine fitohormoni,  substanţe similare hormonilor, care se găsesc în plantele fragede. În organismul uman, aceștia reglează echilibrul hormonal și au efect tonic.

Un antibiotic natural

 

La fel ca în cazul cepei, usturoiul verde conţine alicină, un antibiotic natural care are rol antiinflamator şi antifungic şi care îi dă gustul specific. Nu degeaba, usturoiul este considerat un leac universal în medicina populară a multor popoare.

Previne bolile de inimă

 

O dietă bogată în usturoi verde scade tensiunea arterială şi subţiază sângele. Aceste beneficii se datorează conţinutului bogat în compuși cu sulf, care au efect vasodilatator, îmbunătăţind circulaţia. Folosește usturoi proaspăt din belșug, în salatele de primăvară.

Contra astmului bronşic

 

Usturoiul conţine difeniltiosulfinat, compus cu acţiune antiinflamatoare şi antiasmatică. Modul de utilizare constă în presarea a câţiva căţei. Sucul rezultat se amestecă cu o linguriţă de miere. Prin acest procedeu, usturoiul nu irită mucoasa gastrică, iar dacă adaugi şi zeamă de lâmâie, îl poţi folosi la condimentarea preparatelor.

Alungă viermii intestinali

 

La fel ca şi cel normal, usturoiul verde este benefic în tratarea oxiurilor, limbricilor, giardia şi a altor boli parazitare. Consumă usturoi verde în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.

Atenție!

 

Dacă suferi de hipotensiune, evită consumul de usturoi verde, deoarece acesta îţi va scădea şi mai mult tensiunea arterială. În cazul afecţiunilor gastrice, usturoiul poate provoca arsuri stomacale. Usturoiul verde nu este recomandat nici femeilor care alăptează, deoarece substanţele pe care le conţine se transmit în laptele matern şi pot provoca disconfort gastric bebelușului.

Sfat CPF

 

Dacă vrei să consumi usturoi verde pe timp de iarnă, conservă-l în borcane cu oţet. Fierbi oţetul cu sare, în proporţie de 50 de g de sare la 1 litru de oţet, iar după ce s-a răcit, îl torni peste usturoi, punând deasupra şi câteva boabe de muştar. Închizi recipientele ermetic şi le ţii în cămară.

 

Sursa: clickpentrufemei.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*