Social

“Munca la gri”, un fenomen care ia amploare în județul Timiș

“Munca la gri”, un fenomen care ia amploare în județul Timiș

Sute de angajatori au intrat în atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, ca urmare a reclamațiilor depuse la adresa lor. Verificările s-au făcut pe mai multe direcții, însă cele mai mari sancțiuni au fost date de Serviciul Control Relații de Muncă.

Inspectorii ITM  Timiș au efectuat de la începutul anului 2017 și până în prezent peste 1.500 de controale colective de muncă. Cele mai multe nereguli au fost pentru neplata salariilor și a orelor suplimentare, anunță șeful ITM, Pavel Kașai.

În 2016 s-au înregistrat 26 de accidente mortale, 178 de accidente cu incapacitate temporaraă de muncă. “Niciodată nu am avut așa număr mare de accidente de muncă. Vin cu o cifră complementară anul 2016. În acest an pe primele două luni avem șapte accidente mortale, ceea ce ne îngrijorează”, a transmis șeful ITM.

Conducerea ITM anunță că munca la negru a scăzut față de anii trecuți, însă continuă “munca la gri” (angajare cu 2-4 ore) în domeniul construcțiilor. Anul trecut, au fost efectuate 4.779 de controale în societăți comerciale. Dintre acestea, au fost depistate 179 de persoane care lucrează fără forme legale de angajare.Valoarea totală a amenzilor aplicate în 2016  a fost de peste trei milioane lei.

În Timiș există peste 200 de firme și sunt înregistrați peste 2000 de lucrători. O problemă gravă  semnalată de conducerea ITM este faptul că lunar, peste 12.000 de persoane se retrag de pe piața muncii pentru străinătate sau se unii se pensionează, dintre aceștia în jur de 800.

Avantajele și dezavantajele muncii nelegale pentru angajatori

Avantajul muncii la negru obținut de angajatori este de natură financiară, fiind generat de sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale. În plus, având în vedere că munca la negru nu presupune forme legale, este un alt avantaj al angajatorului. Printre dezavantaje se numără și faptul că prin acceptarea muncii la negru angajatorii se confruntă cu imposibilitatea responsabilizării angajaților față de munca prestată și față de rezultatele obținute.

Angajatorii care utilizează munca la negru și nu își plătesc taxele către stat riscă amenzi între 5.000 si 10.000 lei.

(Foto: Libertatea.ro)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*