Acuzații grave după controlul efectuat astăzi de viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, împreună cu polițiștii locali, la internatul Liceului Tehnologic de Vest.
Acesta a descoperit mai multe spații închiriate unor muncitori și chiar un salon de masaj. În plus, susține că este un mod de a se face bani din aceste închirieri ilegale, iar ceea ce se întâmplă în această școală este evaziune fiscală. Nu există cadrul legal prin care în clădirea de școală să aibă loc activități comerciale sau chiar să locuiască de ani de zile oameni acolo.
“Am văzut că de fapt din cele patru etaje ale clădirii acestui internat, două etaje sunt ocupate în întregime de diverși oameni, muncitori, am văzut că în anumite spații erau firme care prestează activitate comercială, care fac pregătire profesională pentru paznici, era un salon de masaj sau kinetoterapie, am văzut oameni care locuiesc în școală, nu sunt cazați, de 4-5 ani. Corpul de control al primarului este la școală și face verificări în contabilitatea școlii pentru a putea să vedem exact acești bani care au fost încasați pe chitanțele pe care le-am văzut cum sunt ei fiscalizați, vom vedea ce plângere și demersuri legale să facem”, a explicat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.
Ruben Lațcău a mai afirmat că așteaptă demisia directoarei Liceului Tehnologic de Vest.
“De ce elevii de la Liceul Tehnic de Vest sunt forțați să se trezească la 3 noaptea și să facă naveta la Timișoara? De ce eleve – adolescente sunt forțate să întâlnească pe holurile internatului bărbați doar cu prosop pe ei? Pentru că conducerea Liceului cazează muncitori și închiriază camerele pentru afaceri – saloane de masaj sau firme de pregătire paznici. Toate astea în afara oricărui cadru legal. Am ascultat ieri elevii și părinții. Am fost șocat și revoltat. Am verificat imediat. Situația este inacceptabilă și nu va fi lăsată așa. Fiecare elev contează. Elevii de la Liceul Tehnic de Vest au întrebări, îngrijorări, nelămuriri. Am fost să-i ascult azi și să le răspund.
Pentru liceul lor, am propus Inspectoratului Școlar Județean patru opțiuni: Azur, Auto, Casa Verde și Electrotimiș. Toate au ateliere, internat. Decizia o va lua Inspectoratul. Știu că mutarea nu e simplă. Poate elevii de la Liceul Tehnic au amintiri legate de clădirea de pe Dragalina, poate s-au obișnuit cu zona. Dar aici învață meserie în clase. Iar meseria se învață și în ateliere, pe care nu le au aici la dispoziție.
Scopul e ca, în viitor, Liceul Tehnologic de Vest să aibă spații într-un campus modern, în zona Soarelui – un loc gândit special pentru elevi, pentru meseriile pe care le învață, pentru ceea ce orașul are nevoie.
Propunerile nu au venit peste noapte. Discutăm despre reorganizarea rețelei școlare de ani de zile, cu Inspectoratul Școlar și cu școlile. E o decizie grea, dar necesară, dacă vrem să putem continua investițiile în școli – mai rapid și mai eficient, nu cu șantiere pe lângă elevi. Nu mai putem merge înainte cu un sistem gândit pentru 1989, când trăim cu provocările de azi. Am înaintat propunerile Inspectoratului Școlar care, avem încredere, va lua cea mai bună decizie pentru elevi.
Și nu sunt șantiere deschise doar la Colegii sau școli din centru. Sunt prevăzute lucrări la școli profesionale, precum Henri Coandă și Alimentar, la școli precum Gimnazială 1, unde învață copii din medii defavorizate”, a mai precizat Lațcău.