Se anunță concedieri în unitățile de învățământ din Timișoara! Primii vizați de acest lucru sunt directorii, anunță viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.
„Avem în acest moment 61 de directori în Timișoara. Eu cred că ar trebui să înjumătățim numărul de directori și să îi păstrăm pe cei performanți și buni, iar directorii cu rezultate să preia școli din zona lor în care lucrurile funcționează dificil. În cartierul Dacia avem trei școli, într-un areal extrem de restrâns. În unele dintre aceste școli, de exemplu 24, este o școală foarte bine condusă și administrată de doamna director, cu rezultate foarte bune. Într-o altă școală au fost multe schimbări de-a lungul timpului, iar rezultatele sunt incerte și avem probleme de bullying școlar și alte probleme de bună guvernare a școlii. Eu nu cred că e nevoie să avem trei directori de școală în cartierul Dacia. Putem să avem unul singur care să administreze întreaga bază școlară și, în felul acesta, să putem să distribuim mult mai bine echilibrul dintre spațiile școlare și nevoile școlare într-un cartier. Aceeași chestie și în cartierul Soarelui sau în zona Ciarda Roșie și nu numai. Sunt în Timișoara directori foarte performanți. N-am să dau nume în acest moment, dar, în același timp, sunt și directori foarte slabi”, a explicat viceprimarul Ruben Lațcău.
În plus, se dorește o reorganizare în învățământ, prin cuplarea unităților de învățământ din aceeași zonă, într-o singură structură cu conducere unică.
„Legislația permite consorții școlare și există un cadru legislativ care să ne permită să construim acest lucru. Avem nevoie să fim dispuși să reformăm această rețea, în așa fel încât să corespundă nevoilor de azi și de mâine ale copiilor Timișoarei. Fiecare post de director înseamnă o cheltuială mai mare. Fiecare post de director vine cu secretară, cu birou, cu fotoliu de director, cu schemă de personal. Punerea la comun a acestor resurse pe care școlile le au, dacă se pun la comun, înseamnă servicii de o calitate mai bună la costuri mai reduse”, a mai adăugat Ruben Lațcău.
Schimbări urmează și în ceea ce privește clădirile în care funcționează școlile din Timișoara. Viceprimarul anunță o serie de mutări între instituțiile de învățământ, pe motiv că în forma actuală, spațiile nu sunt folosite eficient.
Astfel că prima unitate care va fi relocată este Colegiul Ana Aslan, unde încep lucrări ample de reabilitare, pe perioada cărora, elevii vor fi mutați la Liceul Tehnic de Vest. La rândul lui, acesta va fi funcționa în clădirea altei școli. Primăria a trimis spre analiza ISJ Timiș mai multe variante: Liceul Azur, Liceul Electrotimiș, Liceul Auto și Liceul Agricol “Casa Verde”.
Nici elevii de la Liceul Tehnologic de Vest nu vor reveni în clădirea de pe bulevardul Dragalina. „Conform normelor noi din 2022 ale ISU și ale DSP, nu mai putem să avizăm numărul de clasă pe care Ana Aslan le deține. Dacă scădem numărul de clasă la 20, Ana Aslan își va pierde prestigiosul titlul de Colegiu Național. Deci vom avea nevoie să mutăm definitiv Ana Aslan într-o altă clădire. Propunerea noastră este ca Ana Aslan să fie mutată în fostul Mincu, în actualul Lenau de pe Gheorghe Lazăr. Lenau va fi mutat la Oituz, probabil de anul viitor când campusul va fi finalizat și acea școală va fi disponibilă, iar propunerea este să mutăm definitiv Ana Aslan în acea clădire. Propunerea noastră este ca în acea clădire să introducem clasele de 1-4 de la Carmen Silva. În acest moment, copiii de la Carmen Silva învață în beci, învață în două schimburi. Avem o problemă uriașă de capacitate în acea clădire și parte a acestui lanț de permutări pe care vrem să le facem este să rezolvăm și această problemă la Carmen Silva și să nu mai avem situația în care copiii de 1-4 funcționează în spații impropii sau să nu mai avem situația în care copiii de gimnaziu stau la școală până la ora 6 seara în schimbul 2”, a declarat viceprimarul Timișoarei.