S-a anunțat focar de febră aftoasă în Ungaria!
Primele informații arată că un focar de febră aftoasă a fost confirmat în Ungaria, ridicând semnale de alarmă și pentru România, având în vedere importurile de produse lactate și carne din această țară.
Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit astăzi pentru a stabili măsurile de prevenire a bolii de febră aftoasă la nivelul județului Timiș. Febra aftoasă este o boală infecțioasă de natură virală foarte contagioasă a rumegătoarelor.
În cadrul ședinței de lucru s-a luat hotărârea ca toate instituţiile cu responsabilităţi în combaterea bolilor de pe raza județului Timiș, precum DSVSA, Direcţia Regională Vamală, Poliţia de Frontieră, IPJ, Poliţia Locală, precum şi operatorii din exploataţiile de vaci și porci să adopte o serie de măsuri care să prevină apariţia şi evoluţia febrei aftoase pe teritoriul României. ANSVSA a dispus informarea reprezentanţilor principalelor asociaţii de crescători de bovine, porcine, ovine şi caprine din ţară şi obligativitatea de a anunţa medicul veterinar despre animalele cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalităţi.
Astfel, va fi interzis traficul de camioane care transportă animale vaci, porci, cai, furaje, paie pentru aşternut, compost, gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România. De asemenea tranzitul dinspre Ungaria (toată ţara) şi Slovacia (zona de restricţii conform dispoziţiilor Comisiei Europene) a următoarelor produse va fi interzisă:
carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biongulate;
produse din carne provenite de la animale biongulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase;
produse din lapte, pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase;
lapte materie primă pentru care nu se va face dovada că provine de la animale testate cu rezultate negative pentru FMD în ultimele 3 zile anterioare expedierii;
material biologic, material seminal, subproduse de origine animală.
Toate fermele care au adus animale din speciile vizate, dinspre Ungaria şi Slovacia după 1 februarie 2025, vor fi inspectate şi în funcţie de constatări, se vor preleva probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploataţiei. De asemenea vor fi intensificate măsurile de dezinfecţie şi dezinsecţie la nivelul unităţilor de producţie cât şi la nivelul mijloacelor de transport de orice fel care intră sau ies din exploataţii.
Măsurile se vor aplica până la ridicarea măsurilor de restricţii instituite ca urmare a diagnosticării febrei aftoase.
Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Boala este cauzată de un virus care are şapte serotipuri diferite, fiecare producând aceleaşi simptome. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi zece zile sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de trei-şase zile. Virusurile febrei aftoase pot fi identificate în toate secreţiile şi excreţiile animalelor infectate acut, inclusiv în aerul expirat. Transmiterea se realizează prin contactul direct între animalele infectate şi cele susceptibile sau, mai rar, expunerea indirectă a animalelor predispuse la excreţiile şi secreţiile animalelor infectate acut sau produse din carne neprocesate.