Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV (Human Papillomavirus) are ca scop promovarea de informații și cunoștințe privind infecția cu HPV, calea de transmitere, afecțiunile pe care aceasta le produce și metodele de prevenție a infecției și a bolilor cauzate de infecția persistentă cu virusul papilloma uman.
Institutul Național de Sănătate Publică se alătură inițiativelor internaționale de a de a crește gradul de conștientizare privind riscurile generate de infecția cu HPV și de a aduce în prim plan importanța măsurilor de prevenție pentru reducerea numărului cazurilor de cancer provocate de infecția cu acest virus.
Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma și mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, 15 pot cauza cancer, fiind responsabile pentru 5% din totalul cancerelor diagnosticate la nivel global. În Uniunea Europeană, infecția cu HPV provoacă aproximativ 67.500 de cancere anual.
Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, majoritatea persoanelor active sexual se infectează cel puțin o dată de-a lungul vieții. Jumătate din aceste infecții se produc cu tulpinile HPV de risc înalt. În marea lor majoritate infecțiile cu HPV se vindecă de la sine, fără urmări, însă în anumite cazuri acestea devin persistente și pot produce leziuni cu evoluție malignă.
Infecția persistentă cu HPV este asociată cu apariția cancerului de col uterin și alte 5 tipuri de cancer:
cancer anal – în peste 90% din cazuri;
cancer orofaringian -1 din 3 cazuri este produs de infecția cu HPV;
cancer vaginal – în 4 din 5 cazuri;
cancer vulvar – aproximativ jumătate din cancere sunt asociate infecției cu HPV;
cancer penian – peste 50% din cancerele peniene sunt asociate infecției cu HPV.
În România, se estimemează că 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecției persistente cu HPV. Vaccinarea împotriva infecției cu HPV este sigură și eficace, cu beneficii pentru sănătate pe termen lung. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat atât fetelor, cât și băieților, începînd cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieții sexuale.
În România vaccinarea HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste de 11-18 ani și compensată 50% pentru femeile 19-45 ani.
În perioada 01 decembrie 2023 – 31 decembrie 2024, 94.497 persoane cu vârsta medie 22 ani și-au și-au inițiat schema de vaccinare. Majoritatea sunt fete și femei, 73,6%, cele mai multe din grupa de vârstă 19-45 ani.