Educație

Fostul rector al Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, omagiat la împlinirea vârstei de 70 de ani

Fostul rector al Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, omagiat la împlinirea vârstei de 70 de ani

În anul în care Universitatea Politehnica Timișoara aniversează 100 de ani de la prima generație de absolvenți, conducerea instituției a ținut să-l omagieze, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, pe unul dintre absolvenții străluciți ai săi, care a ajuns până la cea mai înaltă funcție, cea de rector: prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban.

Colegi, foști studenți și cei mai apropiați colaboratori au ținut să-i fie aproape la festivitatea organizată la Casa Politehnicii nr. 2, continuând o tradiție instituită în UPT, de a-și onora profesorii cu realizări deosebite.

În cadrul evenimentului, actualul rector al Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, i-a înmânat predecesorului său placheta omagială Traian Lalescu, „cu ocazia aniversării a 70 de ani, din care peste jumătate de secol dedicați Universității Politehnica Timișoara, pentru valoroase contribuții în domeniul învățământului superior, cercetării științifice, dezvoltării universității și managementului universitar”.

Cu ocazia festivității, profesorul și rectorul Viorel-Aurel Șerban, a rememorat câteva dintre evenimentele care i-au marcat viața și cariera: școala generală și liceul urmate la Chișineu Criș; participarea la lansarea LP-ului „Cei ce ne-au dat un nume”, Timișoara și Phoenix-ul cucerindu-l definitiv; studenția la Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic „Traian Vuia” Timișoara, perioadă care i-a conturat liniile directoare pentru întreaga viață; perioada de 4 ani, după absolvire, în care a lucrat la Electrotimiș; revenirea la Politehnică, în 1982, inițial ca cercetător și cadru didactic asociat, șef de lucrări din 1991, conferențiar din 1996, profesor din 1999; teza de doctorat de care e foarte mândru – „Studiul materialelor metalice cu structura amorfă”; funcțiile administrative de prodecan al Facultății de Mecanică (1996-2004) , prorector (2004 – 2012) și ulterior rector (2012 – 2020); susținerea acordată sportului politehnist; realizările din mandatele de rector (lupta pentru păstrarea standardelor ridicate din punct de vedere academic, inaugurarea Bibliotecii și a Centrului de Conferințe UPT, evenimentele ocazionate de intrarea în anul centenarului Politehnicii, dobândirea licenței de emisie pentru TeleUniversitatea, înființarea Fundației Politehnica, a Comitetului Director al UPT, a Alianței Române a Universităților Tehnice, al cărei prim președinte a fost.

A fost președintele echipei de handbal Politehnica Timișoara de handbal timp de 12 ani , a înființat clubul de fotbal ASU Politehnica in 2012 și a readus în cadrul universității, în anul 2018, clubul centenar CSU Politehnica Timișoara etc.

Prof. Viorel-Aurel Șerban s-a născut în anul 1954 în Chișineu – Criș, jud. Arad. După absolvirea studiilor liceale în orașul natal a urmat cursurile Facultății de Mecanică, secția Tehnologia Construcției de Mașini, din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara (azi Universitatea Politehnica Timișoara), obținând Diploma de Inginer în anul 1978. Sub îndrumarea dlui prof.dr.ing. Marin Trușculescu, lucrarea de diplomă a fost elaborată pe o temă de aplicație a tratamentului termochimic de nitrurare a oțelurilor de autoturisme.

A activat, încă din perioada stagiului, în domeniul Ingineriei materialelor la Întreprinderea Electrotimiş, secția de prelucrări la cald. Apoi în cadrul Institutului de Cercetări Metalurgice București – filiala Timișoara, fiind în același timp și cadru didactic asociat și, ulterior, odată cu titularizarea în învățământul superior, a desfășurat o intensă activitate de cercetare, remarcabile fiind rezultatele sale obținute în domeniul materialelor noi (din categoria aliajelor metalice cu structură amorfă). De altfel, a obținut – fiind printre primii din Romania – titlul de doctor inginer, în anul 1992, sub conducerea profesorului Marin Trușculescu, având ca temă obținerea și caracterizarea aliajelor metalice amorfe pe bază de fier.

A îndeplinit funcția de Director al Centrului de Cercetare pentru Procesarea și Caracterizarea Materialelor Avansate (2006-2012), abordând domenii de cercetare precum materialele metalice amorfe și nanocristaline și cel al tehnologiilor de depunere de straturi de acoperire prin pulverizare termică,
Din anul 2007 este conducător de doctorat în domeniul Ingineriei materialelor. În această calitate a coordonat până în prezent, singur și în cotutelă, 22 de doctoranzi.

Prof. Șerban are, în calitate de coautor, peste 250 de lucrări științifice (dintre care 102 în circuitul ISI-Web of Science Clarivate Analytics) și 9 invenții. A participat la realizarea a 66 de contracte de cercetare (dintre care 18 în calitate de director/responsabil).

Activitatea didactică a dlui prof. Șerban a început în 1983 cu activități de laborator, iar din 1992 susține cursuri din domeniul Stiinței și ingineriei materialelor, având publicate (ca unic autor sau în colaborare) un număr de 20 cărţi, manuale, monografii.

Activitățile de cercetare și cele didactice au fost completate, în mod remarcabil, cu cele manageriale. În urma alegerilor, devine prodecan al Facultății de Mecanică începând cu anul 1996, timp de două mandate, din 2004 a fost ales prorector al Universității, timp de opt ani, iar în anul 2012 devine rector al Universității Politehnica Timișoara, reales și în 2016.

A fost președinte al Comisiei de „Ingineria materialelor” şi membru în Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
A fost expert permanent al Comisiei de Științe inginerești a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS (2006-2012). În această perioadă este preocupat de evoluția, calitatea și problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ superior tehnic din România, după procesul de la Bologna.

Publică și susține o serie de prelegeri, împreună cu prof. Vida-Simiti, în care se relevă problemele majore cu care se confruntă azi învățământul universitar tehnic (necesitatea modificării / reducerii nomenclatorului domeniilor și specializărilor, lipsa coerenței între programele de studii de licență și cele de masterat etc.), exprimând propuneri pentru reorganizarea ciclurilor de studii.

În anul 2016, împreună cu rectorii celorlalte universități de profil din România – Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Tehnică de Construcții din București, pune bazele asociației „Alianța Română a Universităților Tehnice – ARUT”. Aceasta organizație are menirea să reprezinte unitar interesele universităților tehnice în structurile de decizie și consultative ale organismelor naționale și europene din domeniul educației, al cercetării științifice, dezvoltării tehnologice și inovării. ARUT urmărește să promoveze științele inginerești, rolul și contribuția acestora în dezvoltarea economică a României.

Prof. Șerban a avut o contribuție importantă la dezvoltarea cooperării internaționale. Au fost semnate, în timpul mandatului său, acorduri cu universități de prestigiu din Europa – Universitatea Tehnică din Munchen, Universitatea Tehnică din Graz, Universitatea din Oviedo, Universitatea din Minho, Universitatea Politehnica din Milano, Universitatea Obuda din Budapesta, Universitatea din Gyor, Universitatea din Novi Sad etc – și au fost stabilite relații de colaborare cu centre de cercetare din Germania (University of Applied Sciences Gelsenkirchen, Rosenheim University of Applied Sciences, Institute for Complex Materials IFW Dresden, Technische Universität Dresden), Franța (Université des Sciences et Technologies de Lille 1, Ecole Nationale Supérieure d’Arts et Métiers Paris, Université Lille Nord de France), Finlanda (Tampere University of Technology).

În acest context, profesorului Șerban i-au fost acordate mai multe distincții, printre care titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Obuda din Budapesta și al Universității Politehnica București sau Diploma „Meritul Academic” conferită de Academia Română., Medalia „Acad. Corneliu Mikloși” a Asociația de Sudură din Romania.

Din anul 2022 este Membru corespondent al Academiei Române de Științe Tehnice -ASTR .

A desfășurat, în decursul carierei, și o bogată activitate în domeniul cultural-sportiv. A înființat și condus Fundația Politehnica din Timișoara, asociație care are ca rol promovarea și dezvoltarea performanțelor educaționale, culturale și sportive ale membrilor comunității universitare Politehnica. A contribuit la revigorarea sportului universitar atât în cadrul Politehnicii Timișorene, cât și la nivel național. A înființat clubul ASU Politehnica. A coordonat secțiile de handbal și de fotbal ale structurilor sportive ale Politehnicii din Timișoara. A organizat pentru prima oară, la nivel național, Campionatul universitar de fotbal al României.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*