Muzeul Apei din Timișoara a găzduit un eveniment extraordinar, prin simbolistica puternică trans-timp pusă în scenă magistral, exact la 110 ani de istorie tehnică, arhitecturală, organizațională, științifică și educațională.
Pentru cei mai puțin familiarizați, providențialul 1914 este borna zero a primei forme de organizare a serviciilor publice din România, an în care s-a semnat înființarea Întreprinderii de apă-canal a orașului Timișoara, ACOT.
Evenimentul Aquatim-Muzeul Apei Timișoara s-a numit “De la ACOT la AQUATIM”, s-a desfășurat sub forța spirituală și artistică a Maestrului Ștefan Popa Popa’S, în admirația vădită pentru elevele sale geniale de la Academia Popa’ S – Anisia și Augusta – sub bagheta muzicii de înaltă clasă a Filarmonicii Banatul – Irina Indriș, violă, respectiv Evelin Roman, pian – în aplauzele angajaților Aquatim și ale prietenilor Aquatim.
“De astăzi, Muzeul nostru se poate numi, liniștit, Aquatim Maestra pentru că am primit „binecuvântarea” unui maestru și am vernisat expoziția unui maestru. Lucrări deosebite, într-un cadru pe măsură și-o emoție aparte. Ea rămâne deschisă vizitatorilor până pe 21 septembrie.
Pentru directorul general Ilie Vlaicu, Maestrul Ștefan Popa Popa’ S este, cert, un membru al Familiei Aquatim, demult, dintotdeauna, cel mai mare ambasador al României, nu doar pentru că deține unicitatea SINGURULUI OM mai rapid cu 4 secunde decât calculatorul, ci pentru că, sufletește, punțile dintre cei doi sunt mai solide decât… întreaga structură a OZN-ului din Urseni, simbolul fascinant al Muzeului Apei Timișoara.
Pentru Maestrul Ștefan Popa Popa’ S, directorul general al Aquatim este, tot cert, SINGURA PERSONALITATE din țara care nu i-a fost întotdeauna mal și unicul motiv pentru care a spus DA evenimentului-expoziție ce vă va fascina.
Astăzi, s-au făcut portrete, unul după altul, la… șase mâini fantastice, imaginea Maestru-Discipoli fiind impresionantă. Harul lui Ștefan Popa Popa’ S este de notorietate planetară, talentul celor doi A de poveste – Anisia și Augusta – a completat doar ceea ce noi numim artă cu majuscule. Două eleve, de 14 și 13 ani, două deja personalități distincte, inedite, captivante, MARI, școlite la Academia Popa’ S, grație generozității și asimilării conceptului transmiterii mai departe a ceea ce nu trebuie vreodată ținut exclusiv pentru sine, două… copile până la urmă care țin creionul și pensula ca pe cele mai sfinte amulete ale frumuseții.
Anisia și Augusta ne-au desenat fără strop de pauză, fără nici măcar o reacție de oboseală sau stânjeneală și ne-au cucerit definitiv.
Anisia vine dintr-o familie interesantă și din prisma prenumelor acordate – cu o soră Adonia (trebuia să fie băiat și să se numească Adonis) și o bunică Panaghia (vine din greacă și înseamnă „toate sfintele”), prezente la eveniment – cu un tată care i-a purtat noroc (portretul pe care i l-a realizat l-a convins pe maestru s-o ia în Academie), cu o minte sclipitoare la… matematică, deci cu o viziune structurată asupra artei, cu simetria, logica și proporțiile la degetul mic, cu premii importante la activ, cu portrete realizate și dacă e fericită, și dacă ziua îi e neprietenă, realizate în aceeași scală a PERFECȚIUNII, cu pian în casă și clape în acord, cu o liniște care te trimite la introspecție, cu o… Buni Magica alături, de mică, de ea, de Adonia, de întreaga familie ce-ar merita un roman în creion!
Augusta? E un înger care desenează și pictează. Care vede dincolo de gene și sprâncene… esența fiecăruia. Se mai numește și TIGIA (Ti de la mama Titiana, Gi de la tata Gigi – un instrumentist celebru al zonei noastre, A de la Augusta), deține portrete și premii excepționale și niște ochi ce hipnotizează. La rându-i, Augusta cântă la pian, îl adoră pe Freddie Mercury, dar și pe Dostoievski sau Tolstoi, își vede viața doar printre șevalete, pensule și creioane, iubește blândețea toamnei și forța incredibilă a unui act artistic realizat cu inimă și creier”, au precizat reprezentanții Aquatim.