Social

ABA Banat: Nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate

ABA Banat: Nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate

În acest moment, nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate, transmit reprezentanții Apelor Române Banat.

Nivelurile și debitele cursurilor de apă din Banat înregistrează scăderi, având în vedere temperaturile extrem de ridicate și lipsa precipitațiilor din ultima perioadă.

În acest an până în prezent nu s-au înregistrat debite minime istorice pe principalele râuri din Banat (Timiș, Bega, Bârzava, Nera, Caraș și Cerna).

 Începand cu luna iulie, ca în fiecare an, avem cursuri de apă care seacă sau băltesc pe anumite tronsoane:

  • râul Moravița în arealul stației hidrometrice Moravița și Șemlacu Mare,
  • râul Chizdia in arealul statiei hidrometrice Ghizela,
  • râul Apa Mare (Ier) în arealul stației hidrometrice Becicherecu Mic,
  • râul Ciornovăț în arealul stației hidrometrice Comorâște
  • râul Ciclova în arealul stației hidrometrice Vrăniuț.

Acest fenomen apare în urma precipitațiilor scăzute și a temperaturilor ridicate și variază în timp în funcție de perioadele secetoase și caniculare când evaporația este foarte mare. Aceste râuri nu asigură alimentarea cu apă a vreunei localități.

ABA Banat asigură tuturor beneficiarilor ce utilizează în regim centralizat, resursa de apă brută din sursa de apă de suprafață. “Planul de restricții si folosire a apelor în perioade deficitare nu s-a pus în aplicare în Spațiul Hidrografic Banat până  în prezent, deoarece se poate asigura cerința de apă la toate categoriile de folosințe. Totuși, am făcut recomandări către UAT Bozovici să ia măsuri de eliminare a risipei de apă prin stoparea utilizarii apei potabile în irigații. Recomandăm populatiei să fie prevăzătoare și să nu risipească apa potabilă, deoarece prognozele hidrometeorologice nu sunt optimiste și suntem abia la începutul perioadei caniculare. Facem apel ca toți consumatorii de apă, acolo unde există posibilitatea, să apeleze la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol“, afirmă reprezentanții ABA Banat.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*