Cultură

FANDI-Tabăra de lângă casă. Atelier de arhitectură și peisagistică desfășurat într-o veche școală din Jimbolia

FANDI-Tabăra de lângă casă. Atelier de arhitectură și peisagistică desfășurat într-o veche școală din Jimbolia

Patrimoniul construit al orașului Jimbolia reprezintă o valoare în sine, iar protejarea sa trimite înspre întărirea identității regionale.

Dacă edificiile Banatului vor fi lăsate pradă ignoranței, odată cu ele va sucomba și o parte însemnată a ceea ce ne definește. În fața unei asemenea provocări ar trebui să ne întrebăm goliți de ipocrizie: cine suntem noi? – și să ne asumăm cu bărbăție statutul de bănățean, atribut impregnat cu o serie de valori esențiale: locuitor al unui spațiu interetnic, păstrător al bunei rânduieli, cetățean responsabil atât față de trecut, cât și față de viitor.

Asociația NomadAKtiv din Jimbolia și-a propus să recupereze din delăsare o școală veche, înființată în jurul anului 1900, relevantă pentru devenirea cartierului muncitoresc Futok. Inițiativa se va desfășura de-a lungul mai multor etape. Una dintre ele va avea loc în 24-26 mai 2024 și va consta în principal dintr-un atelier de arhitectură și peisagistică coordonat de arhitecți ai Atelierului Non-Formal de Planificare Spațială. Workshopul este adresat exclusiv copiilor. De fapt, acest profil face posibilă învierea bătrânei școli prin viziunea și efortul tinerilor.

Arhitecții vor pune la dispoziția elevilor o machetă a parcelei de teren, pe care vor fi marcate clădirile existente. Edificator în acest sens este programul acțiunii:

VINERI, 24 mai 2024

– 15.00-18.00: prezentarea instalației florale „Jungla“.

SÂMBĂTĂ, 25 mai 2024:

– 10.00: start atelier;

– 10.00-12.00: strategie de utilizare a întregii parcele, prin marcarea pe machetă a unor zone funcționale distincte, respectiv a traseelor dintre acestea – intercalată cu jocuri în grădină, astfel încât copiii să „simtă” spațiul;

– 12.00-13.00: pauză de masă;

– 13.00-15.00: popularea machetei cu obiecte punctuale, realizate din cărămiduțe de tip lego, care să reprezinte diferite intervenții / pavilioane / structuri conform dorințelor lor;

– 15.00-17.00: spațiul e deschis publicului;

– 17.00-18.00: prezentarea proiectului.

DUMINICĂ, 26 mai 2024:

– 12.00-16.00: spațiul e deschis publicului.

Atelierul structurat astfel va facilita realizarea proiectului de refuncționalizare în concordanță cu așteptările copiilor cu privire la utilizarea viitoare a proprietății. Așadar, tinerii vor avea ocazia să fie parte a renașterii acestei clădiri emblematice pentru cartier și, totodată, vor intra în contact cu materiale de construcție elementare, tradiționale pentru Jimbolia și Banatul de Câmpie: cărămizile. Cei prezenți se vor putea bucura de tobogan gonflabil, vată pe băț și popcorn.

Scopul Asociației NomadAKtiv este a oferi sprijin autorităților și societății civile în identificarea resurselor locale și exploatarea acestora în folosul comunității. Publicul țintă al primului proiect NomadAKtiv este reprezentat de elevi începând de la clasa pregătitoare până la liceu. Se dorește, de asemenea, realizarea unui spațiu recreativ accesibil tuturor tinerilor din oraș, precum și concretizarea unei tabere pentru copiii cetățenilor plecați în străinătate.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*