Cultură

Muzeele din Timișoara vor rămâne închise la Noaptea Muzeelor

Muzeele din Timișoara vor rămâne închise la Noaptea Muzeelor

Muzeele din Timișoara vor rămâne închise la Noaptea Muzeelor! Și asta din cauza protestului oamenilor de cultură nemulțumiți de salarii.

Muzeul Banatului rămâne închis în semn de solidaritate cu muzeele din țară, dar un eveniment pentru public va fi organizat în aer liber, în Curtea Bastionului, între orele 17.00 – 23.00.  

Astfel, spectacolele de istorie vie („living museum”), oferite în curtea Bastionului Theresia în cadrul Nopții Muzeelor se vor îmbina cu momentele artistice și cu atelierele interactive într-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorică și artistice. Participă la eveniment, sub denumirea de Uniunea Artiștilor – Cronicari: Eyaletul de Timișoara, Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr-Frații Corbi, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Sagittarii Getici, Deep6 Project, Peregrinii.

Programul din curtea Bastionului Theresia:

  • 17:00 – Curtea Bastionului – Deschiderea pentru public a taberelor de reconstituire istorică și a atelierelor interactive.
  • 17:00 – 21:00 – Curtea Bastionului Theresia – Activități de prezentări close-up și ilustrări în stilul „living museum”: armele și ținutele Evului Mediu, obiceiurile trecutului, antrenamentele vitejilor (performance comun al grupurilor participante cu participarea activă a publicului), jocuri interactive pentru public, prezentare de tir cu arcul istoric și demonstrații de tragere cu arcul la ținte fixe și mobile, din diverse poziții și cu diferite niveluri de dificultate, atelier de tir cu arcul tradițional pentru toate vârstele.
  • 18:00 – Spațiul „Istoria Militară a Banatului”, intrare din curtea Bastionului – Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara – Prezentare interactivă a unor file din istoria Cetății Timișoara.
  • 18:30 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Trecutul prezentat ca istorie vie: echipamente și formațiuni militare ale Evului Mediu timpuriu.
  • 19:30 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Timișoara otomană, obiceiuri și îndeletniciri: toaleta unui bogat timariot, frizeria otomană în vremea Eyalet-ului.
  • 20:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine – o poveste narată în stilul „living museum” și ilustrată cu muzică istorică.
  • 21:00 – Curtea Bastionului – Schimbul de gardă al cetății Timișoara, însoțit de salve de tun.
  • 21:15 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice, Fiare din Beci; încercarea armelor de către oștenii din tabere. Istoria armelor – colecția de săbii și spade originale Cosmin Pop, prezentată publicului în stil close-up.
  • 22:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Spectacol de teatru pirotehnic și muzică live – UNIUNEA ARTIȘTILOR-CRONICARI – RONDUL DE NOAPTE. Un show de sunet și foc, inspirat din vechi legende.

Intrarea și participarea la evenimente este gratuită.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*