Administrație

Război între USR și PNL pe tema construirii unui nou Spital Municipal ultramodern la Timișoara

Război între USR și PNL pe tema construirii unui nou Spital Municipal ultramodern la Timișoara

Condițiile de spitalizare se vor schimba radical la Spitalul Municipal Timișoara, în urma parteneriatului pe care Primăria îl va semna cu IFC (International Finance Corporation), divizia de investiții a Băncii Mondiale pentru construirea unui spital nou. Soluția primarului Dominic Fritz pentru situația Spitalului Municipal, aprobată astăzi în ședința Consiliului Local, prevede ca primele plăți să fie efectuate abia după ce noul spital este construit și dotat cu echipamente de ultimă generație. Astfel, se diminuează riscurile ca investiția să fie întreruptă sau tergiversată de către constructor. Acordul prin care IFC va furniza asistență municipalității în structurarea și implementarea unui parteneriat public-privat va fi semnat în perioada următoare.

„Eu cred că este singura noastră șansă să vedem un nou spital municipal în următorii 10 ani. Pentru Timișoara a venit momentul să își ia soarta în propriile mâini și să nu mai aștepte după tot felul de soluții nerealiste. Foarte mulți timișoreni așteaptă de ani de zile acest nou spital municipal. Nu mai avem timp să așteptăm. Mă bucur că majoritatea consilierilor locali au înțeles urgența acestui spital și au aprobat parteneriatul cu Banca Mondială”, a spus primarul Dominic Fritz.

Reprezentanții municipalității au transmis că specialiștii IFC, organism internațional la care este membru și Statul Român, vor susține primăria pentru a atrage un operator calificat din sectorul privat să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara.

Cu un număr estimat de 300 – 400 de paturi pentru internări, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente, aparatură de ultimă generație pentru investigații, spitalul va reuni mai multe secții ale Spitalului Municipal, care în prezent sunt împrăștiate în 14 locații din oraș. Costurile, estimate într-o previziune inițială a IFC, se ridică la 120 de milioane de euro, dar suma finală, precum și numărul exact al paturilor, vor rezulta în urma studiilor ce vor fi realizate de către partenerii Primăriei.

De asemenea, reprezentanții USR au transmis azi că „PNL a refuzat să voteze proiectul primarului Dominic Fritz de a construi un nou spital municipal, cu finanțare de la Banca Mondială, iar consilierul PNL Simion Moșiu a votat „NU”. Simion Moșiu este și pe lista de consilieri locali ai lui Nicolae Robu,  fostul primar. Din fericire însă, Dominic Fritz a reușit să convingă o majoritate a consilierilor că Timișoara merită un spital nou și modern. Proiectul pentru noul spital municipal a trecut cu 15 voturi pentru”.

Cei de la USR mai relatează că aleși ai PNL, prin vocea lui Dan Diaconu, s-au opus furibund propunerii primarului Dominic Fritz de a colabora cu Banca Mondială pentru construirea unui nou spital municipal.

„Acest vot demonstrează că PNL pune campania electorală și opoziția, cu orice preț, față de Dominic Fritz mai presus de interesele timișorenilor. Doar că de data asta prețul este sănătatea oamenilor. PNL s-a opus de fapt șansei Timișoarei de a avea un spital modern, cu 300-400 de paturi, care să ofere servicii medicale de calitate la standarde europene”, a mai transmis USR Timiș.

Spitalul Municipal actual este învechit și necorespunzător și nenumărați timișoreni se plâng.

Secțiile sunt împrăștiate în 14 locații diferite, ceea ce face dificil accesul pacienților și îngreunează munca medicilor. Clădirile vechi, precum Clinica de Cardiologie ASCAR și cele două clădiri ale Clinicii de Obstetrică – Ginecologie, nu au fost concepute ca spații medicale și nu oferă condiții decente pentru pacienți și personal. În plus, primăria plătește chirie din bugetul local pentru clădirile retrocedate.

Noul spital va aduce numeroase beneficii. Va fi o unitate modernă și funcțională, cu circuite medicale eficiente și o creștere a calității serviciilor medicale. Pacientul este pus în centrul actului medical, prin însăși modul în care va fi concepută clădirea, ca funcționalități.

PNL se plânge că e o investiție prea mare în condițiile în care marele lor proiect, un Institutut Oncologic, care ar trebui să fie ridicat pe ruina din Torontalului (dar nu este), este estimat la 230 milioane euro, mai mult decât dublu.

„Sunt extrem de dezamăgită de prestația PNL din Consiliul Local. Timișoara are nevoie urgentă de un nou spital, iar colaborarea cu Banca Mondială este o oportunitate unică de a obține finanțarea necesară. Blocarea acestui proiect ar fi fost un pas înapoi pentru Timișoara și o lipsă de respect pentru cetățenii care merită un sistem medical modern și performant. Din fericire, 15 consilieri locali, printre care și viceprimarul Cosmin Tabără, au înțeles cât de important este acest proiect pentru timișoreni și l-au susținut. PNL și-a folosit încă o dată puterea și voturile pentru a face rău”, a declarat Paula Romocean, lidera Consilierilor locali ai USR.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*