Sănătate

1 din 15 bărbați din România riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar până la 75 de ani

1 din 15 bărbați din România riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar până la 75 de ani

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, Centrul de Oncologie Oncohelp și MSD România lansează inițiativa #GrijădePlămâni, o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc asociați celui mai frecvent tip de cancer din România și cu cea mai ridicată mortalitate[1].  

 

Proiectul pune bazele unei intervenții educaționale pentru populație susținute de: FABC, centre medicale cu reputație pe plan național (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, Centrul de Oncologie Oncohelp), Societatea Națională de Medicina Familiei și MSD România. Acesta include și lansarea unei platforme digitale de informare a publicului, https://grijadeplamani.ro, care oferă detalii esențiale despre factorii de risc ai cancerului pulmonar și abordează miturile privitoare la această afecțiune.  

 

O mai bună înțelegere a factorilor ce pot duce la apariția acestui tip de cancer, precum și recunoașterea semnelor asociate cancerului bronho-pulmonar pot crește șansele ca pacienții să se prezinte la medic și să le fie depistată din timp boala.  

Cancerul pulmonar este o  afecțiune silențioasă, simptomele devenind evidente când afecțiunea s-a extins deja. De aceea este foarte important să fim atenți încă de la primele semne – tusea care durează peste 3 săptămâni, tusea cu sânge sau respirația îngreunată sunt primele semne care trebuie să ne trimită la medicul de familie.  

 

Diagnosticarea precoce este esențialăiar aceasta este influențată de creșterea nivelului de cunoștinte privindsimptomele acestei boli tăcute și extrem de grave. Într-un studiu în care FABC a colaborat, s-a dovedit că nivelul de cunoaștere a simptomelor cancerului pulmonar este scăzut în România. Trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a crește gradul de conștientizare a populației privind simptomele și importanța prezentării cât mai urgente la medicul de familie, urmând ca, în pasul următor, sistemul de sănătate să își facă datoria pentru accelerarea diagnosticului și alocarea resurselor eficiente pentru tratament”, afirmă Cezar Irimia, Președinte FABC.  

 

1 din 15 bărbați români riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar până la 75 de ani 

 

Numărul românilor diagnosticați anual cu cancer pulmonar, peste 12,000 de cazuri, este cel mai ridicat dintre toate tipurile de cancer și majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în stadii avansate de boală3,2.  Riscul de boală crește cu vârsta, fiind mai mare mai ales după 55 de ani, însă boala nu ocolește adulții mai tineri. Îmbolnăvirile survenite la bărbați sunt de circa 3 ori mai numeroase decât la femei1. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul patru, după cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul de col uterin. 

 

Complexitatea cazurilor de cancer pulmonar pe care noi le diagnosticăm este destul de mare, având în vedere că pacienții nu recunosc simptomele și de adresează târziu medicului. Trebuie să avem în vedere să reducem la minimum posibil durata traseului pacientului de la primele simptome până la diagnosticul de certitudine. În spitalul Victor Babeș am reușit să avem o echipă completă și complexă de diagnostic. Din aceasta fac parte medicul pneumolog, un specialist în genetică medicală, un anatomopatolog și un medic specializat în biochimie pentru diagnosticul molecular. Astfel,  putem integra informația și putem  oferi evaluarea pe care trebuie să o aibă un pacient oncologic.”, declarat Prof. Univ. Dr. Cristian Oancea, Medic primar pneumologie și Manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.  

 

Cercetările efectuate pe plan local arată  există un grad scăzut de cunoaștere a riscurilor bolii și a simptomelorceea ce conduce la prezentarea întârziată la medic. 

În 2020, au fost înregistrate peste 10,000 de decese prin cancer pulmonar – mai mult decât decesele cauzate de cancerul de sâncancerul de colon și cancerul de prostată la un loc. Este important de semnalat că 2 din 3 decese au survenit în 2022 la persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 ani[1].  Un raport recent al OECD, arată că în România tendința generală a mortalității prin cancer pulmonar este una descrescătoare, însă chiar și așa, bărbații sub 75 de ani au al patrulea cel mai mare risc de deces comparativ cu alte țări europene, după Ungaria, Polonia și Croația8,1. 

 

Descoperit într-un stadiu incipient, cancerul pulmonar poate fi tratat mai eficace, existând mai multe opțiuni de tratament la îndemâna medicului, iar șansele de supraviețuire sunt mai mari. În ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în tratamentul cancerului pulmonar, datorită unor medicamente și tehnici noi, precum chirurgia toracică asistată robotic, radioterapia ghidată imagistic, tratamentele sistemice imunoterapice și țintite, iar rezultatele clinice la pacienții eligibili sunt spectaculoase comparativ cu ceea ce noi, clinicieni, obțineam tratând doar cu chimioterapiea afirmat Prof. Dr. Șerban Negru, Medic primar oncolog, președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*