Sănătate

Mamele și nou-născuții din 16 județe primesc „Cutia Bebelușului”, necesară pentru primul an de viață

Mamele și nou-născuții din 16 județe primesc „Cutia Bebelușului”, necesară pentru primul an de viață

O treime dintre decesele survenite la copiii cu vârsta sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame și copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

Organizaţia Salvaţi Copiii și Fundaţia OMV Petrom lansează proiectul “Cutia Bebeluşului”, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă şi de a sprijini familiile imediat după naştere.

Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul vine în sprijinul a 4.000 de mame și nou-născuți aflați într-o situație vulnerabilă, care vor primi câte o Cutie a Bebelușului. Beneficiarele sunt selectate din 42 de comunități defavorizate din 16 județe: Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui, Dâmbovița și Tulcea. În plus, 80 de cadre medicale  vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală, cursuri de îngrijire a bebelușilor și consiliere în alăptare.

Cutia Bebelușului conține peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfăşat, articole de îngriire pentru mame, cosmetice şi consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp,   foarfecă pentru copii, inclusiv jucării şi cărţi pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranţă pentru bebeluș în primele 3 luni de viaţă, când riscul morţii prin sufocare este foarte ridicat. Mai multe detalii despre ce conţine cutia bebeluşului găsiţi aici.

 “Atunci când am început programul de combatere a mortalității infantile nu aveam încă radiografia totală a acestui fenomen dramatic pentru România. Încă ne menținem în topul negativ al Uniunii Europene, la acest capitol. Ne-am dat seama că trebuie să lucrăm pe două paliere: dotarea maternităților cu aparatură medicală și sprijinirea activă a mamelor și nou-născuților aflați în situații de risc socio-economic. Accesul mamelor la produse medicale și sanitare este crucial, atunci când vorbim despre șansa copilului de a crește sănătos”, a precizat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

România se menține pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă. Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, de 5,2 la mia de copii născuți vii (aproape dublă față de media Uniunii Europene), cauza principală fiind nașterile premature.

 Rata mortalității infantile în mediul rural este mai ridicată față de cea din urban: 6,5, față de 4,2 la mia de copii născuți vii. În 2021 au fost înregistrate 1.014 decese în rândul copiilor mai mici de 1 an.

O treime dintre aceste decese ar fi putut  fi prevenite prin dezvoltarea de programe de ajutor pentru mame și copii, educarea tinerelor mame cu privire la îngrijirea copiilor, monitorizarea constantă în timpul sarcinii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

Beneficiile Cutiei Bebelușului:

  • Contribuie la reducerea mortalității infantile și promovează bunăstarea copiilor.
  • Cutia Bebelușului oferă un spațiu sigur pentru nou-născuți în primele 3 luni, asigurându-le protecție împotriva sindromul de moarte subită a sugarului și a sufocării accidentale cauzate de practici nesigure de somn.
  • Contribuie la creșterea responsabilității mamei de a-și îngriji mai bine copilul.
  • Încurajează controlul medical în timpul sarcinii, înscrierea la medicul de familie și realizarea controalelor obligatorii în timpul sarcinii.
  • Contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și la prevenția unor boli din viața de adult asociate cu perioada primelor 1.000 de zile.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*