Social

Lansarea la apă a unei canotci realizate de copii din Timișoara

Lansarea la apă a unei canotci realizate de copii din Timișoara

Sâmbătă, 29 iulie, ora 11:00, la Timișoara (pontonul D’arc pe Mal) va fi lansată la apă canotca pe care au construit-o 20 de elevi din Timișoara, în contextul atelierului educațional Apele Unite ale României.

Astfel, orașul Timișoara devine cel mai recent membru al clubului „Călăuzele Apelor”, alcătuit din localități care dețin câte o canotcă realizată de copii – celelalte 8 localități fiind: Mila 23, Sfântu Gheorghe, Sulina, Chilia Veche (din jud Tulcea), Drobeta Turnu Severin și Eșelnita (jud Mehedinți), Piscu (jud Ilfov) și Comana (jud Giurgiu).

Copiii de la Școala Babel și de la alte unități de învățământ din Timișoara au lucrat în cursul lunii iulie, sub îndrumarea lui Viorel Gheorghe, meșterul marangoz al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, construind cu mâinile lor o barcă din lemn pentru 2 persoane, perfect funcțională, care va rămâne la dispoziția timișorenilor, să navigheze pe Bega.

Ei au parcurs toate etapele construcției, de la planuri, până la finisaj și lansarea la apă, având prilejul să descopere câte de utile sunt cunoștințele și abilitățile dobândite în școală pentru realizarea unui proiect concret. Verificarea directă a legăturii dintre elementele teoretice și practicalitatea disciplinelor studiate în școală îi ajută pe copiii să înțeleagă relevanța conceptului de „învățare cu sens”.

De asemenea, au avut prilejul să își exerseze lucrul în echipă, să afle cum se pot folosi de natură și resurse fără să le risipească, care este rolul organizațiilor societății civile privind păstrarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural, și care sunt principiile dezvoltării durabile.

Atelierul face parte dintr-un program de educație integrată adresat elevilor, dezvoltat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în contextul proiectului „Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă”, și a fost premiat recent de Comisia Europeană cu premiul European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023 pentru patrimoniu.

Organizatorii mulțumesc partenerilor de nădejde care au facilitat realizarea atelierului – proiectul ”Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale” – parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

Proiectul Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă este derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Fundația Dala, Asociația miniMASS, Asociația Unda Verde, Apele Române, Asociația Comunelor din România ACOR, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este să creeze un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să participe la protejarea apelor, să consolideze o rețea de entități preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic și să stabilească o legătură afectivă între locuitori și ape.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*