Sănătate

Angio CT, la Spitalul Victor Babeș Timișoara pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist

Angio CT, la Spitalul Victor Babeș Timișoara pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist

Angiografia prin tomografie computerizată sau Angio CT este tehnica medicală ce combină imagistica prin computer tomografie (CT) cu injectarea unei substanțe de contrast (iodată) pentru a oferi imagini detaliate ale sistemului vascular. Investigația permite identificarea zonelor „blocate” ale vaselor de sânge, depistarea unui anevrism sau a plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge. Procedura este una neinvazivă, de scurtă durată, comparabilă cu cea a unei examinări de computer tomograf obișnuite.

Angiografia CT poate fi utilizată pentru a investiga o varietate de afecțiuni și probleme de sănătate. Poate fi folosită, de exemplu, pentru a detecta ocluzia sau stenoza arterelor, anevrismele și chiar malformațiile vasculare. Imaginile obținute în urma investigației sunt prelucrate cu ajutorul unor softuri speciale ce permit, practic, reconstrucția vaselor de sânge în imagini tridimensionale. Avantaje sunt si pentru colegii chirurgi și cardiologi, care au acces la informații esențiale pentru planificarea și ghidarea intervențiilor chirurgicale sau a procedurilor minim invazive. Imaginile clare și detaliate obținute în urma angiografiei CT permit specialiștilor să identifice cu precizie locurile de intervenție, să estimeze dimensiunile și să poziționeze corect dispozitivele medicale necesare”, spune Dan Pele – medic specialist radiologie și imagistică medicală Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Computerul tomograf din cadrul Laboratorului de Imagistică al Spitalului Victor Babeș folosit pentru Angio CT este unul de ultimă generație. Aparatul are 128 de detectori ce permit obținerea unor imagini de înaltă rezoluție, dar și un timp de scanare redus, datorită capacității sale de a capta mai multe secțiuni subțiri ale corpului într-o singură rotație.

Acest aspect este benefic pentru pacienți, care vor petrece mai puțin timp în aparatul de scanare, întrucât reduce doza de iradiere.

Procesul de angiografie CT implică mai multe etape. Înainte de începerea scanării, pacientului i se va administra intravenos o substanță de contrast. Aceasta ajută la vizualizarea mai bună a vaselor de sânge în imaginile CT. Următoarea etapă implică scanarea propriu-zisă. Aparatul va înregistra imagini în secțiuni subțiri ale corpului. Astfel, CT-ul utilizează raze X și tehnologia computerizată pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Aceste imagini sunt apoi procesate și reconstruite pentru a obține o imagine tridimensională a sistemului vascular”, spune Dan Pele – medic specialist radiologie și imagistică medicală Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Computerul Tomograf folosit în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara utilizează o doză redusă de radiații, ceea ce reprezintă un avantaj major pentru pacienți. În același timp, însă, este păstrată calitatea imaginii.

Angiografia CT este o procedură sigură, păstrând rezerva administrării substanței de contrast, determinarea creatininei serice fiind necesară anterior procedurii, pentru a evalua funcția renală. Nivelurile ridicate de creatinină pot indica probleme renale și pot afecta eliminarea substanței de contrast utilizată în timpul investigației.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*