Administrație

Colterm se pregătește din timp pentru sezonul rece

Colterm se pregătește din timp pentru sezonul rece

O dată cu sistarea furnizării energiei termice pentru încălzire, Colterm a demarat o serie de reparații, în vederea pregătirii din timp a sezonului de încălzire următor, 2023/2024. În acest sens au fost efectuate sau se află în curs de execuție o serie de reparații la cele două mari centrale termice, CET Sud și CT Centru, precum și la Centrala Hidroelectrică (Nodul Hidro).

Astfel, la CET Sud, se află în derulare lucrări de conservare turbină și revizie pompe răcire, precum și conservare pompă șlam dens GEHO. Totodată, se efectuează operațiuni de spălare ale cazanelor, CA 1 și 2.

Sunt, de asemenea, în curs de execuție reparații la următoarele instalații: evacuare zgură și cenușă CA 3, banda Redler nr. 4 CA 1, banda 2 fixă A și banda 6 fixa A și concasor cărbune B. În paralel, au loc revizii la mașinile de cărbune nr. 1 de 600 t/h și de 1200t/h, la pompe și armături, în stația de alimentare CA 1, 2, 3, precum și la instalațiile electrice, PRAM – AMC CA 1, 2, 3.

De asemenea, se reabilitează circuitul de stropire al depozitului de zgură și cenușă UTVIN. Au loc lucrări de curățenie și conservare a stocului de cărbune în gospodăria de combustibil solid, precum și lucrări de decolmatare a  rigolelor depozit zgură și cenușă UTVIN.

CT Centru se află în funcțiune, în această perioadă, pentru producerea agentului termic necesar asigurării apei calde de consum în municipiul Timișoara. Totodată, se efectuează și lucrări de întreținere și mentenanță la agregatele de producere a energiei termice, respectiv agregatele de pompaj aflate în rezervă. În același timp, desfășurăm și o serie de activități de depistare și remediere a neetanșeităților de pe rețeaua primară de termoficare.

La fel, și la Nodul Hidrotehnic Bega au loc lucrări de întreținere a instalațiilor și lucrări de vopsitorie la elementele de delimitare a amplasamentului.

În ceea ce privește combustibilul necesar producerii de energie termică, începutul lunii iunie a găsit Colterm cu următoarele stocuri de cărbune și gaz:

-Cărbune în stoc: 7.766 tone, cu precizarea că spre finalul lunii iunie vom relua aprovizionarea pentru constituirea stocului necesar sezonului rece.

-Gaz: pentru necesarul de consum curent (prepararea apei calde de consum) avem încheiat un contract de furnizare, iar pentru constituirea stocului necesar sezonul următor de încălzire, au fost încheiate două contracte de vânzare gaze naturale pentru cantitatea totală de 129.676,21 MWh, cu perioadă de livrare 1.05-31.10.2023. Până în prezent a fost livrată cantitatea de 20.907,64 MWh,  care a fost stocată, respectiv înmagazinată în depozitele subterane.

În ceea ce privește situația debranșărilor/deconectărilor de la sistemul centralizat de termoficare, până în prezent au fost înregistrate 153 de cereri de deconectare individuală și 21 de solicitări de debranșare, dintre care 11 sunt case individuale și 10 sunt blocuri care însumează 63 de apartamente.

Referitor la proiectul cu finanțare europeană intitulat „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, pe Lotul 1 – Rețele Primare, unde lucrările au fost reluate la începutul lunii mai 2023, au fost executate lucrări pe o lungime de 7.835 metri, dintr-un total de 9.183, procentul de finalizare fiind de 85,32 %.

La ora actuală, lucrările pe Lotul 2, respectiv rețele secundare de termoficare, au fost finalizate în proporție de 100 %, fiind reabilitați 20.497 metri de rețea secundară.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*