Social

Codruț Ancheș, director executiv DAJ Timiș: Potențialul agricol pe care îl are județul Timiș este remarcabil

Codruț Ancheș, director executiv DAJ Timiș: Potențialul agricol pe care îl are județul Timiș este remarcabil

Agricultura este total dependentă de vreme. Seceta pedologică – rezervă scăzută de apă în sol – distruge și anul acesta milioane de hectare de culturi, aducând mulți agricultori români în pragul disperării și al falimentului.

România a fost afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Asta înseamnă că întreaga cantitate de apă din sol a fost insuficientă pentru a asigura un an agricol normal.

Potențialul agricol pe care îl are județul Timiș este remarcabil, datorită suprafețelor agricole întinse și solurilor de foarte bună calitate. Însă, în acest an seceta pedologică a făcut probleme și în județul Timiș.

Utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele APIA, ale căror suprafețe au fost afectate în procent de peste 30% din suprafețele destinate producției vegetale, pot depune înștiintări scrise la UAT-ul pe a cărei raza teritorială se află terenul până la data de 15 noiembrie 2022, inclusiv, pentru culturile înființate în primăvara anului 2022.

Pe baza înștiintărilor, comitetul local pentru situații de urgență întocmește un raport operativ cu pagubele la culturile agricole, pe care îl trimit și grupului de suport tehnic.

În baza rapoartelor operative, se numesc prin ordin de prefect, comisiile de evaluare a pagubelor la culturile agricole.

Din cadrul comisiilor de evaluare fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentant al centrului județean/local al APIA și un reprezentat DAJ. “La nivelul județului Timiș, în baza ordinului prefectului 699/03.08.2022, s-au constituit comisii de constatare și evaluare fiind nominalizați un număr de 7  reprezentați DAJ Timiș și 27 reprezentați APIA Timiș. Pe baza experienței și a cunoștiințelor tehnice și profesionale deținute de colegi, precum și buna coloborare între instituții au dus la finalizarea unui număr mare de cereri depuse de fermieri. Până în acest moment, comisiile au întocmit procese verbale de constatare și evaluare pentru 38 872.12 ha, afectate din lipsa precipitațiilor. Cele mai afectate culturi sunt: Porumb 24 401.44 ha, calamitate în procent de 83%, Floarea soarelui -9 042.21 ha calamitate în procent de 65%, Soia-3 592.06 ha calamitate în procent de 75%, Plante furajere -1 562.46 ha calamitate în procent de 60%. În continuare, comisiile se deplasează zilnic în teren pentru constatarea și evaluarea pagubelor până la finalizarea tuturor înștiințărilor”, a transmis directorul executiv al DAJ Timiș.

În paralel echipele mixte formate dintr-un reprezentant DAJ Timiș și un reprezentat al APIA Timiș efectuează verificările în teren  a suprafeței înființate cu culturile de legume (tomate, ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde) în baza notificării transmise la DAJ Timiș de către beneficiari, conform HG 148/2022 pentru aprobarea Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022-ciclul II.

În ciclul II au fost depuse 53 de cereri.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*