Sănătate

Aparat unic în vestul României, la Spitalul Victor Babeș. Dispozitivul măsoară rezistența pulmonară pe căile respiratorii

Aparat unic în vestul României, la Spitalul Victor Babeș. Dispozitivul măsoară rezistența pulmonară pe căile respiratorii

Oscilometrul este dispozitivul cu ajutorul căruia se poate stabili rigiditatea căilor respiratorii mari, cât și a celor mici, aflate la periferia plămânilor. Aparatul permite identificarea modificărilor structurale la nivelul sistemului respirator.

Cu ajutorul oscilometrului se pot obține date despre o posibilă boală pulmonară obstructivă (BPOC, astm bronșic) sau restrictivă (fibroză pulmonară) prin stabilirearezistențeicăilor respiratorii. În multe cazuri aceasta este modificată în bolile pulmonare cronice încă de la început. Tehnica folosită în cadrul acestei investigații se numește oscilometrie forțată și permite măsurareapasivă a mecanicii pulmonare, prin utilizarea undelor de sunet.

Practic, putem evalua mecanica pulmonară cu ajutorul undelor de sunet generate cu ajutorul unui microfon încorporat înaparat, care sunt suprapuse peste respirația normală. Modificările fluxului respirator și ale presiunii cauzate de undele externe sunt utilizate pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer și reactanța plămânului la diferite frecvențe. Se obțin, astfel. informații importante despre inomogenitatea regională și periferia pulmonară. Undele de fecvență mai joasă ajung mai în profunzime, până la nivelul alveolelor, iar cele cu frecvențe înaltedoar până în căile aeriene de mari dimensiuni.

Modificările de flux și presiune cauzate de undele extreme sunt utilizate apoi pentru calcularea parametrilor care descriu rezistența la fluxul de aer”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări FuncționaleSpitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Oscilometria forțată este o tehnică neinvazivă ce oferă informații în timpul unei respirații normale. Testul este foarte simplu de realizat și nu necesită o manevră forțată de respirație, fiind util îndeosebi în cazul copiilor și a persoanelor de vârsta a 3-a.

Tehnica necesită doar o cooperare minimă, pasivă, a pacientului. Acesta suflă într-o piesă bucală, având nasul prins cu o clemă specială. În timpul respirației, undele de sunet se suprapun peste respirația normală. Oscilometria forțată este o tehnică de investigații mai sensibilă decât bodypletismografia privind rezistența pulmonară în cazul afectării căilor aeriene periferice, iar parametrii măsurați pot detecta modificări precoceîn funcția pulmonară, mai ales la fumători, dar și pierdereacontrolului bolii la pacienții astmatici sau la pacienți cunoscuți cu alte boli pulmonare cronice. Mai mult, oscilometria forțată poate fi utilizată în situații particulare, atunci când spirometria nu esteposibilă. De asemenea, poate fi folosită și ca instrument de screening al bolilor pulmonare, alături de spirometrie”, spune Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări FuncționaleSpitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Le recomandăm pacienților ca în ziua testării nu fumeze și nu facă efort fizic intens. În cazul efectuării și a altor teste funcționale, oscilometria forțată fie prima investigație.

Pentru a beneficia de gratuitate la efectuarea acestei investigații în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, este necesară o trimitere de la medicul pneumolog și o programare în Ambulatoriul unității sanitare.

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*