Educație

Universitățile, finanțate cu bugete majorate din 2023

Universitățile, finanțate cu bugete majorate din 2023

Reforma învățământului superior se va sprijini în mod esențial, în viziunea noii legi a învățământului universitar, pe o finanțare superioară a dezvoltării universităților. Cum orice strategie de dezvoltare nu se poate aplica fără finanțare corespunzătoare, pentru reforma universitară s-a prevăzut, în proiectul noii legi a educației, o majorare de peste 40 de procente a bugetelor Ministerului Educației destinate universităților”, arată deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, președinte al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.

Creșterea de buget va fi de peste două miliarde de lei, chiar din 2023, în condițiile promulgării noii legi în timp util. De pildă, noua lege prevede ca universitățile să beneficieze de o creștere a finanțării la un nivel de minim 300 de lei pe student bugetat, echivalând cu o creștere de 50% față de actualele baze de calcul în finanțarea oferită de minister, în funcție de capacitatea managerială și de performanțele universitare, așezate pe o grilă transparentă de evaluare unitară la nivelul întregii țări. Este prevazută, de asemenea, opțiunea ca universitățileîși afirme o mai mare autonomie,din perspectivă financiară, prin care comunitățile academice își vor realiza planurile strategice de participare la proiecte internaționale, atragerea de studenți internaționali, dezvoltarea de centre de cercetare pilot sau completarea infrastructurii de campus universitar”, subliniază deputatul PNL Timiș, Marilen Gabriel Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.

Înregistrăm în această perioadă propuneri și observații pentru completarea noilor proiecte de legi din pachetul pentru reforma educației, deschis dezbaterii publice de către Ministerul Educației. În calitate de președinte al Comisiei de Educație și Cercetare din PNL, îi invit pe toți cei interesați, cadre profesorale, elevi și studenți, cercetători, ne transmită obsevațiile lor, legate de pachetul legislativ pentru învățământul preuniversitar, cât și de cel legat de învățământul superior. Ne bazăm pe observațiile tuturor celor interesați, iar pentru o comunicare eficientă în acest proces de consultare, PNL a lansat o platformă online, pentru comunicare interactivă, care se poate accesa la adresa Legile-educatiei.pnl.ro, un spațiu de dialog despre viitorul educației”, arată președintele Comisiei de Educație și Cercetare din PNL, deputatul Marilen Gabriel Pirtea

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*