Sănătate

Centrul de Evaluare COVID 19 de la Spitalul „Victor Babeș” își extinde programul de lucru

Centrul de Evaluare COVID 19 de la Spitalul „Victor Babeș” își extinde programul de lucru

De astăzi, Centrul de Evaluare a pacienților cu COVID 19 înființat la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara își prelungește programul de lucru.

Acesta va funcționa de luni până vineri, între orele 13.00 și 17.00. Programarea pacienților se poate face în intervalul orar 8.00 – 11.00 la numărul de telefon 0759.063.368 sau trimițând un mail pe adresa evaluarecovid@vbabestm.ro.

„Creșterea numărului de cazuri din ultimele zile a făcut necesară această prelungire a programului de lucru. Încercăm, astfel, să creștem și numărul pacienților ce pot fi evaluați într-o zi. Deocamdată, vorbim de 20 de bolnavi în cele patru ore de funcționare a Centrului. Ca și până acum, fiecărui pacient i se realizează analizele biologice uzuale, măsurăm saturația de oxigen din sânge, tensiunea și realizăm analize imagistice, low dose CT sau radiografie. În funcție de rezultatul acestora, stabilim dacă este necesară internarea sau pacientul poate fi tratat la domiciliu”, spune dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase.

Evaluarea se face în construcțiile modulare amplasate în curtea unității sanitare, iar analizele imagistice sunt realizate în cadrul Centrului de Radiologie din clădirea Secției de Pneumologie.

În Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” sunt internați, în acest moment, 38 de pacienți, dintre care doi sunt în secția de Anestezie Terapie Intensivă.

Nouă dintre pacienți sunt copii cu vârstele între 2 luni și 9 ani.

„Din păcate, acest val 6 atinge foarte mult copiii. Și îndeosebi pe cei cu vârstele extrem de mici. Majoritatea celor aflați în zona roșie de la noi din spital au vârsta mai mică de 2 ani. Cu toții au dezvoltat o formă medie de boală. Acestora li se adaugă cei de peste 60 de ani care au riscuri asociate. Evident, se numără printre persoanele internate și pacienți de 30 și 40 de ani care au avut nevoie de suport de oxigen. Acest val 6 a venit puțin prea repede. Ne așteptam la o creștere a numărului de cazuri înspre toamnă. Dacă se menține acest ritm, vom asista la o creștere accentuată a numărului de cazuri în zilele și săptămânile următoare, dar să sperăm că vom avea parte doar de forme ușoare, cu simptomatologie redusă, care nu necesită internare, ci doar administrarea unui tratament la domiciliu. Masca de protecție și dezinfecția mâinilor continuă să fie în prim plan. De asemenea, autoizolarea este și ea esențială pentru a reduce creșterea numărului de cazuri de COVID 19. Trebuie să fim foarte atenți la simptome, să ținem în permanență legătura cu medicul de familie și, dacă este nevoie, să solicităm o evaluare intr-un centru specializat”, spune prof. dr. Cristian Oancea, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Principalele simptome ale COVID 19 sunt cefalee, dureri în gât, febră înaltă bruscă, fenomene digestive, greutate în respirație, stare de oboseală permanentă, tuse, febră musculară.

       


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*