Administrație

Primăria Timișoara susține activitatea Colterm, dar nu îi poate achita obligațiile

Primăria Timișoara susține activitatea Colterm, dar nu îi poate achita obligațiile

În urma unui efort intens și făcând economii substanțiale în alte domenii, Primăria Municipiului Timișoara a achitat toate obligațiile către Colterm, precum și alte obligații făcute în trecut în numele acestei companii, plătind chiar anticipat mai multe zeci de milioane de lei în acest an, pentru ca această societate să își poată continua activitatea. Dincolo de subvenția pe care o acordă și de acoperirea pierderilor tehnologice, Municipiul Timișoara nu are posibilitatea legală de a susține financiar o societate comercială pentru ca aceasta să-și achite obligațiile.

Astfel, în primele patru luni ale acestui an, din bugetul local și cel central au fost virați către Colterm 118 milioane de lei, cu 40 de milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior și semnificativ mai mult decât în oricare alt an, suma fiind folosită pentru achiziționarea de combustibil și o parte pentru achiziția certificatelor de poluare aferente perioadei 26 octombrie – 31 decembrie 2021, când Colterm a intrat sub protecția insolvenței.

Valoarea certificatelor achiziționate de Colterm se ridică la peste 15 milioane de lei (3 milioane de euro).

Potrivit Legii insolvenței, compania are obligația de a achita datoriile curente, de funcționare, făcute după intrarea în insolvență în 26 octombrie. Compania nu are posibilitatea legală de a achiziționa certificatele aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021, respectiv înaintea intrării în insolvență.

Colterm a anunțat deja că va contesta în instanță o eventuală amendă, considerând că Administrația Fondului pentru Mediu ar trebui să se înscrie în masa credală cu valoarea certificatelor din perioadă anterioară intrării în insolvență.

Primăria Municipiului Timișoara împreună cu societatea de termoficare continuă activitățile de pregătire a viitorului sezon rece (achiziționarea și stocarea de gaz și cărbune, lucrări de reparații la instalații și cazane, proiectul de retehnologizare și înlocuire a rețelei de conducte, achiziționarea de module termice pentru școli și spitale). De asemenea, primăria continuă demersurile pentru obținerea de finanțare din fonduri PNRR pentru tranziția spre energia verde și producția de energie electrică.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*