Educație

UVT, din nou în clasamentele internaționale

UVT, din nou în clasamentele internaționale

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este prezentă în Best Global Universities pe a doua poziție la nivel național în clasamentul general pe universități. Topul este realizat de US News & World Report din Statele Unite ale Americii.

Topul general cuprinde 1750 de universități din 90 de țări, inclusiv 12 universități din România, însă doar cinci dintre acestea sunt situate în Top 1000 universități.

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: Noile rezultate de clasificare universitară Best Global Universities confirmă plasarea Universității de Vest din Timișoara foarte aproape de locul întâi pe România, pe a doua poziție națională în clasamentul general. Cum se anticipa de mai mult timp, puternicele centre universitare din Timișoara și Cluj concurează direct Bucureștiul în topul național universitar și câștigă tot mai multă vizibilitate internațională. UVT se află în avangarda cunoașterii și inovării românești, într-un prestigios cerc al marilor universități europene și internaționale.

UVT este poziționată pe locul 2 dintre cele 12 universități românești cuprinse în top. La nivel internațional UVT ocupă locul 738 din totalul celor 1750 de universități ierarhizate în acest an, respectiv locul 304 între universitățile din Europa incluse în top.

În privința domeniilor științifice, domeniul Fizică s-a poziționat cel mai bine în cazul UVT, fiind situat pe locul 235 la nivel mondial din 750 de universități care ofertează programe de studii similare.

Indicatorii de performanță luați în calcul în cadrul Best Global Universities Rankings – General sunt:

  • reputația mondială (12.5%),
  • reputația regională (12.5%),
  • numărul publicațiilor științifice (10%),
  • numărul cărților (2.5%),
  • numărul conferințelor (2.5%),
  • impactul normalizat al citărilor (10%),
  • numărul total de citări (7.5%),
  • numărul de publicații regăsite în topul celor mai citate 10% publicații (12.5%),
  • procentul publicațiilor regăsite în topul celor mai citate 10% publicații (10%),
  • procentul publicațiilor cu colaborare internațională raportat la totalul pe țară (5%),
  • procentul publicațiilor cu colaborare internațională al instituției (5%),
  • numărul de lucrări citate regăsite în topul celor mai citate 1% lucrări în domeniul de referință (5%),
  • procentul publicațiilor regăsite în topul celor mai citate 1% lucrări (5%).

În privința ierarhizării domeniilor de știință, topul Best Global Universities Subject Rankings reflectă performanța cercetării universităților în 28 de domenii de studii și are la bază analiza datelor bibliometrice din perioada 2015-2019, extrase din baza de date Web of Science, o platformă web care acoperă peste 21.300 din cele mai influente și mai importante reviste științifice din întreaga lume în domeniile: științe, științe sociale, arte și științe umaniste.

Best Global Universities Rankings este o clasificare realizată de US News & World Report din SUA ca răspuns la dorința tot mai mare a tinerilor americani de a se înscrie la programe de studii ale universităților din afara țării și oferă un ranking al universităților de top din lume în scopul de a-i ghida în alegerea celor mai potrivite. Clasificarea este realizată cu sprijinul Clarivate Analytics și a fost publicată pentru prima dată în anul 2015.

INFO: https://www.usnews.com/education/best-global-universities/romania


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*