Național

Janssen, al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Comisia Europeană

Janssen, al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a acordat  o autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de Johnson & Johnson, acesta fiind al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.

Această autorizație se acordă în urma unei recomandări științifice pozitive bazate pe o evaluare aprofundată a siguranței, eficacității și calității vaccinului de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și este aprobată de statele membre.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin autorizat din portofoliul UE și ne va ajuta să consolidăm campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021. Acesta necesită doar o doză unică, ceea ce ne aduce cu încă un pas mai aproape de atingerea obiectivului nostru colectiv de a vaccina 70 % din populația adultă până la sfârșitul verii”.

Vaccinul Janssen va fi administrat în doză unică adulților cu vârsta de peste 18 ani pentru prevenirea COVID-19. Vaccinul se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite „instrucțiunile” din partea virusului care cauzează COVID-19. Acest lucru permite celulelor proprii ale organismului să producă proteina specifică virusului COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției COVID-19. Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu cauzează boală.

Pe baza avizului pozitiv al EMA, Comisia a verificat toate elementele care susțin autorizarea introducerii pe piață și a consultat statele membre înainte de a acorda autorizația de introducere pe piață condiționată.

Comisia a aprobat contractul cu Janssen la 8 octombrie 2020. Cu ajutorul autorizației de introducere pe piață condiționată, Janssen va fi în măsură să furnizeze Uniunii Europene 200 de milioane de doze din vaccinul său cu doză unică împotriva COVID-19 începând din al doilea trimestru al anului 2021. Contractul permite statelor membre să achiziționeze încă 200 de milioane de doze. Această cantitate va suplimenta cele 600 de milioane de doze de vaccin produse de BioNTech-Pfizer și cele 460 de milioane de doze de vaccin produse de Moderna, precum și cele 400 de milioane de doze provenite de la AstraZeneca.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*