Administrație

Primăria Timișoara pregătește schimbări majore în strategia culturală a orașului

Primăria Timișoara pregătește schimbări majore în strategia culturală a orașului

Primăria Municipiului Timișoara a pregătit, în ultimele luni, o nouă strategie care vizează sectorul cultural al orașului. Aceasta va avea un impact major asupra modului de finanțare a proiectelor culturale, precum și pregătirea pentru 2023, anul în care vom deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Pentru că aceste schimbări au rolul de a aduce împreună actorii culturali într-un scop comun, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a organizat, vineri după-amiază, o discuție la care au participat zeci de reprezentanți ai acestui sector și care a fost transmisă live și pe pagina de Facebook a Primăriei Timișoara.  

„De când s-a schimbat conducerea în Primăria Timișoara,mulți au întrebat cum mergem mai departe cu proiectul Capitală Culturală, mai ales acum că s-a și amânat. Probabil că nu este nimeni printre noi care să nu simtă un pic de ușurare pentru că mai avem doi ani, totuși, până la anul cel mare, pentru că este evident că în acest an nu am fi fost pregătiți. Pe de altă parte, asta înseamnă o mare presiune ca să ne folosim de timpul rămas. Și de aceea aproape fiecare lună contează acum”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în debutul întâlnirii. 

Acesta a propus reprezentanților sectorului cultural un plan care se numește „Restart Timișoara 2023”, tocmai pentru că noua administrație locală își dorește să construiască un ecosistem cultural vibrant în oraș, în perspectiva anului în care va deține titlul, dar ale cărui efecte vor fi resimțite și în anii următori. 

Noul plan propus de primarul Timișoarei a fost conceput respectând legislația actuală și valorile europene privind accesul egal, transparent și echitabil la resurse publice. 

„Uneori se uită că noi vorbim aici de banii comunității – și nu mă refer aici doar la sectorul cultural -, iar noi aici avem o responsabilitate foarte mare”, a afirmat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

Făcând o radiografie succintă, primarul Dominic Fritz a explicat că au trecut patru ani de când Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar entuziasmul de atunci a dispărut complet. Mai mult, proiectul a născut și multe frustrări și chiar a dezbinat comunitatea culturală din oraș. În plus, în ultimii ani nu s-au făcut progrese nici în domeniile adiacente programului cultural: promovare, turism, sponsorizări etc. 

„Asociația trebuie să fie parte a acestui puzzle, eu nu sunt unul dintre aceia care doresc să dizolve asociația sau să plece primăria ca membru din asociație, dar nu mai trebuie să fie singura entitate care garantează succesul. Nu mai putem să mizăm tot proiectul Capitală Europeană a Culturii pe funcționarea asociației care este și blocată din mai multe puncte de vedere (…) Nu îmi doresc să pierdem următorii doi ani continuând luptele ultimilor patru ani și judecând litigiile apărute în trecut”, a explicat Dominic Fritz.

Astfel, planul Primăriei Timișoara pentru repornirea sectorului cultural din oraș se bazează pe trei actori principali:

1. Serviciul de cultură din cadrul Primăriei Timișoara

Misiunea acestui nou serviciu va fi de a elabora, coordona și implementa direcțiile strategice din cultură. De asemenea, acest serviciu va reprezenta primăria în foruri culturale locale, naționale sau internaționale. Totodată, acest serviciu se va ocupa de armonizarea calendarului evenimentelor culturale și va realiza studii privind percepțiile și impactul proiectului Capitală Europeană a Culturii la nivelul Timișoarei și regiunii. 

2. Centrul timișorean de proiecte 

Scopul acestui nou centru, subordonat Primăriei Timișoara, va fi de a oferi sprijin și de a finanța din banii orașului mai multe sectoare cheie: cultură, sport, educație, mediu etc. 

De asemenea, cu ajutorul acestui centru se vor putea obține finanțări nerambursabile pentru toate aceste domenii. Specialiștii de aici se vor ocupa și de sprijinirea în elaborarea, implementarea și raportarea proiectelor. Tot acest centru va dezvolta și programe de burse, rezidențe și formare culturală. 

3. Asociația de promovare a Timișoarei

Un lucru cerut de reprezentanții HORECA în întâlnirile avute cu primarul Dominic Fritz a fost și înființarea unei Asociații de promovare a Timișoarei. Practic o organizație de management al destinației, această asociație va funcționa din veniturile obținute din taxa de turism și cotizații, iar scopul ei este dezvoltarea brandului de oraș și a strategiilor de atragere de turiști, investitori, studenți, resursă umană specializată. Noua asociație se va mai ocupa și de atragerea de resurse financiare private pentru oraș, sponsorizări, incusiv pentru co-finanțarea sectorului cultural din municipiu. 

Un nou Regulament privind finanțările nerambursabile din bugetul local pentru proiecte culturale 

Nu în ultimul rând, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a prezentat și proiectul unui nou Regulament privind finanțarea nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Timișoara a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale. Principalele modificări aduse vechiului sistem de acordare a finanțărilor nerambursabile vizează evaluarea și selecția proiectelor, care vor fi realizate de comisii cu specialiști externi, precum și digitalizarea procesului de înregistrare a documentelor.

Administrația locală este deschisă la orice sugestii de modificări venite din partea actorilor culturali, pe care i-a invitat să citească proiectul de Regulament și să completeze formularul de modificări, ambele documente putând fi găsite pe portalul Primăriei Timișoara, aici: https://www.primariatm.ro/cultura/consultare-publica/

În încheiere, primarul Timișoarei a anunțat și că, în urma discuțiilor avute la București, Ministerul Culturii a decis ca, pe lângă alocarea de fonduri pentru infrastructura culturală a orașului, să deschidă o linie specială de finanțare pentru proiectele culturale ale Timișoarei, prin Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Tot în Ministerul Culturii va fi numit un subsecretar de stat care va avea principala misiune de a sprijini proiectul Capitală Europeană a Culturii.   

De asemenea, pentru corelarea activităților în jurul proiectului Capitală Culturală și luarea unor decizii strategice dincolo de programul cultural pentru anul 2023 (de exemplu, privind infrastructura culturală) se va înființa un Comitet de coordonare pentru programul cultural Timișoara  – Capitală Europeană a Culturii. Obiectivul central al acestui consiliu va fi, însă, coordonarea livrării programului cultural oficial, în acord cu viziunea și conceptele artistice ale dosarului de candidatură, și va fi format din reprezentanți ai instituțiilor finanțatoare și specialiști cu experiențe în Capitale Europene ale Culturii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*