Social

Ploile căzute în Banat favorizează topirea zăpezii

Ploile căzute în Banat favorizează topirea zăpezii

Deși poate părea că nu au fost la fel de mari ca în alte ocazii, precipitațiile de ieri au căzut pe un fundal complicat hidrologic, de ape mari pe râuri, și în plus au favorizat topirea zăpezii în zonele montane cu altitudini mai mici.

În judetul Timiș cel mai mult a plouat în bazinul râului Bega, la stația hidrometrică (sh) Făget-8,8 l/mp. În schimb în  județul Caraș-Severin, cea mai mare valoare s-a înregistrat în bazinul râului Bistra Mărului, la sh  Poiana Mărului -22 l/mp,  următoarea valoare fiind pe râul Rusca, la sh Voislova-14,3 l/mp.

Astfel pe lângă depășiri de cote de apărare de tipul codului galben de inundații de pe râurile Timiș (la sh Grăniceri) și Bârzava (la sh Partoș), de la precipitațiile din ultimele 24 de ore au apărut noi depășiri, tot cod galben pe râurile Bistra (la sh Obreja), Sașa (la sh Poieni), Sebeș (sh Turnu Ruieni), Rusca (sh Voislova).

Până azi la ora 18.00 este în vigoare o atenționare hidrologică de COD GALBEN DE INUNDAȚII pentru râurile: Bârzava (din jud Timiș),  Bega – bazin amonte S.H. Balinţ,  Timiș – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogăniş – bazin amonte Ac. Cadar Duboz (judeţele: Caraș Severin şi Timiș), Caraş şi Nera (judeţul Caraș Severin).

Specialiştii de la ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Banat atenționate hidrologic.

Echipele Apele Române Banat supraveghează lucrările hidrotehnice situate în zonele cu probleme pentru protejarea populației riverane.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*