Utile

Prăjituri de casă pentru Crăciun: Crăiasa Zăpezii

Prăjituri de casă pentru Crăciun: Crăiasa Zăpezii

Pentru că sărbătoarea Crăciunului se apropie cu paşi repezi iar deserturile sunt nelipsite de pe masa românilor, vă propunem o reţetă de prăjitură de casă.

Ingrediente:

Blat din albușuri:

    4 albușuri

    110 grame de zahăr

    85 grame de făină

    o lingură de esență de vanilie

    un vârf de cuțit cu sare

Crema de vanilie/cu ciocolată:

    4 gălbenușe

    400 ml lapte dulce

    120 de grame de zahăr

    40 grame de făină albă de grâu tip 000 (sau 30 de amidon)

    o lingură de esență concentrată de vanilie

    un vârf de cuțit cu sare

    150 grame de unt cu 85% grăsime

    75 grame de ciocolată neagră

Stratul de biscuiți:

    12 biscuiti tip Petit Beurre (aproximativ)

    100 ml lapte dulce

Stratul de frișcă:

    400 ml de smântână cu 30% grăsime

    o lingură de zahăr

    o lingură de esență de vanilie

Pentru ornat:

    fulgi de cocos

Mod de preparare blat din albușuri:

Începem prin a aprinde cuptorul la 160 de grade și a pregăti o tavă cu dimensiunile de 23/20 în care punem hârtie de copt. Punem albușurile într-un bol sau în vasul mixerului, dacă avem unul cu picior fix, adăugăm un vârf de cuțit de sare și începem să mixăm până când acestea devin ca o spumă și își măresc volumul.

Adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până când ajungem la consistența unei compoziții de bezea (alb, ferm, lucios). Dacă întoarcem vasul albușurile bătute astfel nu trebuie să curgă.

Dăm mixerul deoparte și cu ajutorul unui tel sau a unei palete de silicon adăugăm treptat făina cernută, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus, așa încât să păstrăm aerarea albușurilor obținută mai devreme. Turnăm compoziția în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem blatul din cuptor și îl lăsăm la răcit câteva minute în tavă după care îl scoatem și îl așezăm pe un grătar ca să se răcească de tot, timp în care ne ocupăm de cremă.

Mod de preparare cremă de vanilie și ciocolată:

Pentru a putea prepara crema scoatem untul din frigider cu mult timp înainte pentru ca acesta să ajungă la temperatura camerei și să devină moale.

După ce obținem crema, așa caldă cum e, o împărțim în două. O parte o vom lăsa așa cum e, adică doar cremă de vanilie la care mai apoi vom adăuga unt, obținând de fapt o cremă mousselline.

Pentru asta încă va trebui să se răcească așa că vom pune peste ea folie alimentară. Prin acoperire vom împiedica formarea unei cruste deasupra.

Sursa: lecturisiarome.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*