Economic

Stop risipei alimentare. Ce eveniment a organizat CCIAT

Stop risipei alimentare. Ce eveniment a organizat CCIAT

Potrivit unui studiu, 50% dintre consumatorii români risipesc lunar aproape un sfert din totalul produselor alimentare. Fiecare român aruncă lunar între 140 -180 de kg de alimente în termen de valabilitate, în timp ce aproape 30% din populație se află în pragul sărăciei, iar la nivel european, există 80 de milioane de persoane care trăiesc în sărăcie.

Astfel, la inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Prefectura Județului Timiș și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, alături de DSVSA și Direcția Agricolă Timiș, au marcat, marți, Ziua Internațională de conștientizare a pierderilor și deșeurilor alimentare. La eveniment au fost invitați și reprezentanții retailerilor și ai producătorilor agroalimentari.

„Trebuie să amintim că, în acest moment, în Timișoara, există companii și retaileri care au contracte bine stabilite cu asociațiile umanitare pentru a redistribui alimentele aflate aproape de expirare. Am fost impresionată că atunci când i-am invitat la acest eveniment mi-au spus că se întâmplă acest fapt de multă vreme și au contractele încheiate. Noi, prin astfel de evenimente, vrem să conștientizăm atât cetățeanul, cât și operatorul economic să facă în așa fel încât produsele care vor expira cu trei sau cu zece zile înainte să fie distribuite către oamenii săraci”, a declarat Florica Chiriță, președintele CCIA Timișoara.

„Există o mare risipă alimentară, fiindcă cetățeanul este obișnuit să cumpere mai mult decât consumă, iar când descoperă că produsul s-a învechit sau s-a plictisit de el, îl aruncă. Asta se întâmplă zi de zi, dar în mod special cu prilejul sărbătorilor de Paște, de Crăciun și de Anul nou. Cu siguranță că multe familii ar dori să ofere acele alimente neperisabile altor persoane care au nevoie de ele, dar nu știu cum să procedeze”, a spus prof. dr. Doru Petanec, directorul DAJ Timiș.

Conform legislației în vigoare, magazinele, restaurantele și hypermarket-urile pot distribui alimentele care mai au trei zile până la termenul de expirare organizațiilor caritabile sau bisericilor, pentru a ajunge la persoanele sărmane.

Prefectul Liliana Oneț a declarat că scopul întâlnirii a fost de a preveni și diminua risipa de alimente și de a încuraja donarea produselor care se apropie de termenul de expirare unităților sociale caritabile din județ care au nevoie de susținere.

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*