Economic

ITM Timiş a dat în iulie sute de amenzi şi avertismente. Ce probleme a găsit

ITM Timiş a dat în iulie sute de amenzi şi avertismente. Ce probleme a găsit

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a acţionat  în această perioadă în două mari direcţii: (ele fiind şi obiectivul central  al activităţii instituţiei)

1.PREVENIREA ŞI STOPAREA RĂSPÂNDIRII VIRUSULUI COVID-19 ÎN RÂNDUL ANGAJAŢILOR ŞI A POPULAŢIEI

  1. DEPISTAREA PERSOANELOR CARE LUCREAZĂ FĂRĂ FORME LEGALE DE ANGAJARE.

Acțiunile de control desfășurate de INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ TIMIŞ în cursul lunii iulie 2020, s-au concretizat în următoarele rezultate :

–        numărul total de controale efectuate în luna iulie de către Inspectorat în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, este de 660, iar valoarea totală a amenzilor aplicate este de 1.089.000 lei.

În domeniul Relaţiilor de Muncă, au fost efectuate 338 de controale,  toate s-au efectuat  pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, fiind aplicate: 30 sancțiuni  contravenționale (din care 27 amenzi si 3 avertismente).  Valoarea totală a amenzilor a fost de 1.073.000 de lei, din care 960.000 lei pentru muncă nedeclarată.

În domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, s-au efectuat 322 controale, s-au aplicat 514 sancţiuni, din care:

– 2   amenzi în valoare de 16.000 lei

– 512 avertismente (121 avertismente aplicate în verificările efectuate pentru prevenirea şi stoparea răspândirii virusului COVID-19).

În cursul lunii iulie 2020, angajatorii din judeţul Timiş  au comunicat la ITM Timiş un număr de 62 de evenimente în urma cercetării acestora, 10 lucrători au incapacitatea temporară de muncă.

PAVEL KAŞAI, INSPECTOR ŞEF al INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ TIMIŞ, face următoarele precizări:

„Prin acțiunile de informare și control intreprinse de către ITM Timiş, am conștientizat angajatorii și lucrătorii asupra necesității respectării reglementărilor adoptate pentru prevenirea și reducerea îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19 şi a celor profesionale din activitatea curentă. Vă informăm că, pe parcursul lunii iulie a anului 2020, ITM Timiş a acţionat cu tot efectivul de inspectori de muncă în controale atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Au fost verificate toate firmele cu terase, baruri, ştranduri, magazine cu deschidere la exterior, cele două mall-uri din Timişoara, inclusiv zonele pietonale din centrul oraşului Timişoara (Piaţa Operei, Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii). Au fost efectuate controale în judeţ, în localităţile: Lugoj, Făget, Marginea, Dumbrava, Deta, Sânnicolau Mare, Giroc, Jimbolia etc, astfel fiind rezolvate şi un număr de 158 de sesizări (marea majoritate a acestora fiind pentru neplata drepturilor salariale şi a muncii suplimentare, încetarea activităţii de angajat). De asemenea, doresc să vă informez că, o bună parte din aceste controale le-am efectuat în colaborare cu lucrători din Inspectoratul de Poliţie al judeţului Timiş, lucrători ai Inspectoratului de Jandarmi al judeţului Timiş şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Direcţia Sanitar Veterinară Timiş şi  O.P.C. Timiş, fapt pentru care, doresc ca în numele tuturor inspectorilor de muncă precum şi al meu personal să le mulţumesc pentru colaborare şi sprijin”.

Un comentariu

  1. Pirvu Viorel

    Soția mea a fost angajată la patiseria orașului Făget, pe calea lugojului, i sa desfacut contractul de muncă fiindcă a divulgat castigul de vânzări pe zi, a fost obligată de patron (care ezte brutar) sa nu elibereze bon fiscal, să bage pe casierie 1000 de lei, si 2000 de lei să fie castigul patronului fără a inregistra pe casierie,

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*