Internațional

Noi restricții pentru românii care pleacă în Cipru

Noi restricții pentru românii care pleacă în Cipru

Românii care vor să plece în vacanță în Cipru au nevoie de autorizație de călătorie, începând de joi, 23 iulie, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Autorizația poate fi obținută online, în urma completării unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor. De asemenea, la intrarea în țară trebuie prezentat un test negativ pentru coronavirus, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge în Cipru și atestat printr-un certificat în limba engleză.

Conform informațiilor comunicate de către autoritățile cipriote, condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:

    categoria A – state considerate cu risc redus, pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19;

    categoria B – state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19;

    categoria C – state din care se poate călători în Republica Cipru numai cu îndeplinirea anumitor condiții, respectiv deținerea unei autorizații de călătorie, a unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 și, în anumite cazuri, a unui permis special eliberat de Ministerul de interne cipriot.

România a fost inclusă pe lista statelor din categoria C, alături de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Serbia și Suedia, a mai transmis MAE.

Ce condiții trebuie să îndeplinească românii pentru intrarea în Cipru

  1. cetățenii ciprioți și cetățenii străini cu rezidență legală în Cipru pot intra cu condiția obținerii autorizației de călătorie și a prezentării testului molecular negativ pentru infecția cu COVID-19;

  1. alte categorii de persoane, care provin din state încadrate la categoria C, pot intra doar cu condiția obținerii unui permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Cererile vor fi transmise prin intermediul poștei electronice la e-mail-ul: covid19@crmd.moi.gov.cy.

Astfel, cetățenii care doresc să călătorească în Republica Cipru din România și care nu fac parte din categoria cetățenilor ciprioți sau a cetățenilor străini cu drept de rezidență în Cipru trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Republicii Cipru următoarele:

– autorizația de călătorie, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Înregistrarea călătoriei trebuie efectuată cu 24 de ore înaintea deplasării. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor;

– un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Republicii Cipru, atestat printr-un certificat în limba engleză;

– permisul special eliberat de Ministerul de Interne pentru persoanele nerezidente.

Începând cu data de 17 iulie, autoritățile cipriote nu mai permit turiștilor să traverseze în partea de nord a insulei. Cetățenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi autorizația de trecere decât în cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență), deplasarea urmând a avea loc exclusiv prin punctul de trecere Meteham.

MAE precizează, de asemenea, că lista statelor din care este permisă intrarea în Republica Cipru este actualizată săptămânal de către Ministerul cipriot al Sănătății, în funcție de datele epidemiologice din fiecare țară.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Nicosia: 00357 22495333, 00357 22517333, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al ambasadei: 00357 97812277.

Sursa: Antena 3


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*