Sănătate

Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean, extrem de dificilă. Pacientul are doar 14 ani

Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean, extrem de dificilă. Pacientul are doar 14 ani

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara anunță o intervenție de embolizare  a unei malformaţii arterio venoase profundă pe cale venoasă pentru un pacient în vârstă de 14 ani, intervenție realizată în premieră națională, cu succes, la începutul acestei săptămâni. Procedura de embolizare presupune ocluderea malformaţiei cerebrale pe cale minim invazivă (abord arterial femural și mai apoi cateterismul arterelor carotide sau vertebrale și de aici cateterismul supraselectiv al vaselor intracerebrale pe care se află situată malformaţia cerebrală) prin injectarea unui copolimer special la nivelul patului vascular sub control radiologic efectuat pe aparatul angiograf aflat în dotarea unității noastre.

Uzual, aceste intervenții de embolizare se efectuează prin abord arterial însă în acest caz specific datorită anatomiei arteriale dificile și a riscului de a induce un deficit neurologic permanent pacientului s-a optat pentru varianta abordului venos, mai exact s-a practicat o puncţie a venei jugulare drepte de la nivel cervical după care vena de drenaj a malformaţiei cerebrale a fost cateterizată, iar injectarea de material embolic specific a dus în final la excluderea completă a acestei malformații cerebrale din circulația intra-cerebrală. Pacientul a suferit o ruptură a acestei malformații în urmă cu circa 3 luni, iar echipa neurochirurgicală de gardă a evacuat hematomul cauzat de sângerarea acestei malformații iar evoluţia pacientului a fost una favorabilă din punct de vedere clinic. Pacientul se recuperează favorabil.

Abordarea pluridisciplinară neurochirurgie – neuroradiologie intervențională a acestui caz dificil a fost cheia succesului terapeutic pentru acest caz. Totodată, în cursul acestei săptămâni au fost tratate cu succes prin embolizare alte 5 anevrisme cerebrale, iar pacienții cu vârste cuprinse între 37 și 69 de ani au avut nevoie, în medie, de 3 zile de internare.

Introducerea noilor tehnologii medicale de genul tratamentului neuroendovascular minim invaziv și a abordului pluridisciplinar al cazurilor complexe neurochirurgicale s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani în Spitalul Judeţean, iar creșterea numărului de cazuri tratate în acest mod este un obiectiv important. Echipa operatorie a fost coordonată de Dr. Cristian Mihalea – CHU Bicetre, Paris, Franța și formată din Dr. Adrian Tutelca și Dr. Cătălin Juratu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*