Sănătate

DSP Timiș, recomandări legate de redeschiderea unităților de învățământ preșcolar

DSP Timiș, recomandări legate de redeschiderea unităților de învățământ preșcolar
Adora Beauty

Redeschiderea creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor constituie un moment important în contextul starii de alerta impusă de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Acesta trebuie tratat cu maximă atenție și seriozitate, implicând o colaborare strânsă între părinți, personalul medical, didactic și de îngrijire, atrage atenția DSP Timiș. 

Etapa acesta nu trebuie să provoace îngrijorare sau panică în rândul parinților, atâta timp cât sunt respectate regulile de prevenție cuprinse în Ordinul comun nr. 1076 /2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. Momentul redeschiderii unităților de învățământ preșcolar se suprapune cu o patologie specifică primăverii (alergii, viroze) care poate da simptomatologie asemănătoare cu cea produsă de infecția cu virusul SARS-CoV-2, fapt confirmat și de Dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru în cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara.

Conform recomandărilor dumnealui, părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție stărea de sănătate a copiilor, iar în cazul în care aceștia prezintă febră sau simptome respiratorii (tuse, rinoree), să evite expunerea acestora în colectivitate și să se adreseze personalului medical, în vederea stabilirii diagnosticului și a conduitei medicale care se impune. Pentru evitarea aglomerării excesive a unităților de primiri urgențe, adresabilitatea în caz de nevoie se va face gradual, începând cu medicul de familie, în caz de necesitate, Centrelor de Permanență, iar în cazuri deosebite sau de o gravitate sporită, Spitalului de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, unde copiii vor fi supuși testării RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș va verifica modul de punere în aplicare a normelor sanitare, la nivelul unităților de învățământ mai sus-menționate. Se vor urmări în principal, următoarele aspecte:efectuarea triajului epidemiologic, asigurarea circuitelor corespunzătoare, existența substanțelor dezinfectanteavizate, atât pentru suprafețe cât și pentru mâini, a materialelor de igienă individuală și de curațenie, în cantitate suficientă, dotarea cu echipament de protecție complet a personalului de îngrijire și utilizarea acestuia corespunzător cu activitățile desfașurate.

Totodată, în atenția inspectorilor Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Timiș va sta și verificarea modului în care este respecta distanțarea fizică și suprafața alocată fiecărui copil. Aceste controale au în primul rând rol de consiliere și îndrumare pentru a preîntâmpina apariția evenimentelor epidemiologice cu impact negativ pe sănătatea populației.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*