Social

Apelul proprietarilor unei agenţii care recrutează îngrijitoare pentru bătrâni în Austria

Apelul proprietarilor unei agenţii care recrutează îngrijitoare pentru bătrâni în Austria

Bună ziua. Mă numesc Lațcu Emilia și împreună cu partenerul meu deținem o agenție pentru recrutarea și consultanța doamnelor îngrijitoare de bătrâni în Austria. Este de specificat faptul că în Austria doamnele îngrijitoare nu sunt angajate, ci au statutul de PFA (în Austria se numește Gewerbe). Din punctul nostru de vedere branșa aceasta este nenatural considerată a ține de codul CAEN 7810 și de legea 156/2000. De aici derivă și problemele legate de venit și plata taxelor. Demersurile noastre sunt tocmai pentru a atrage atenția statului român asupra acestei încadrări eronate  din punctul nostru de vedere; și încadrarea clară a branșei în partea de consultanță eventual, fiind o legătură între firme, și nicidecum o relație de subordonare angajat-angajator. În plus că nici nu există angajat sau angajator. După Legea 156/2000, noi suntem obligați să avem un venit din partea angajatorului, dar aici nu există angajator. Familia din Austria este client, agenția din Austria este organizator. Rolul nostru este de a recruta PFA-ul doamnei îngrijitoare din Austria, şi a îi oferi consultanță cu limba germană și în toate situațiile neplăcute ce pot apărea în cadrul familiei. Noi practic suntem „centura de siguranță” pentru doamnele îngrijitoare. Realist, este vorba poate de 10-15% recrutare și 85-90% consultanță.

Oriunde te duci în lumea asta mare, serviciile pe care noi le oferim sunt plătite de îngrijitoare (în cazul nostru PFA-ul îngrijitoarei). Slovacele, bulăgăroaicele, croatele, unguroaicele, toate plătesc comision agenției la care apelează, numai la noi statul român ne pune să lucrăm gratis. Neregulile și ilegalitățile care se fac, se fac tocmai din cauza faptului că nu se poate munci clar și transparent. Vrem să plătim taxe la stat, din ce? Din gratis? Oferiți-ne suport și un cadru legal, să putem lucra cinstit şi transparent. Se vorbește despre faptul că noi, agențiile din România, vom fi eliminate, ce credeți că se va rezolva prin asta? Vă spunem noi, zeci de mii de îngrijitoare vor rămâne fără loc de muncă, pentru că NU se descurcă să lucreze direct cu familiile sau agențiile din Austria, și dacă prin absurd vor lucra, abuzurile vor fi mai multe și mai mari, nemaiexistând agențiile din România la care să apeleze pentru ajutor. Râde Austria de noi, agențiile din România, tocmai pentru că legea este făcută în așa fel încât nu exista posibilitatea de a lucra clar și transparent. Repetăm, nu există angajat, angajator, toate părțile implicate sunt firme. Venim și cu mai multe idei pentru a se remedia această problemă:

  1. ÎNCADRAREA BRANȘEI ÎN EVENTUAL CONSULTANȚĂ, UNDE ÎMI ESTE PERMIS SĂ PERCEP TAXĂ DE CONSULTANȚĂ PFA-ULUI ÎNGRIJITOAREI
  2. DACĂ SE MERGE TOT PE LEGEA 156/2000, REINTRODUCEREA COMISIONULUI CU UN ANUMIT PRAG, LUNAR SAU ANUAL, PENTRU CĂ ÎN CAZUL NOSTRU NIMENI NU ESTE ANGAJATOR.
  3. CREAREA UNEI NOI LEGI DIN CARE SĂ AIBE DE CÂȘTIGAT ȘI PROTECȚIE ATÂT ÎNGRIJITOAREA, CÂT ȘI NOI CA AGENȚII, DREPTURI ȘI RESPONSABILITĂȚI DE AMBELE PĂRȚI.

CU STIMĂ ȘI RESPECT ALEX ȘI EMILIA, NOI CEI CARE VREM SĂ PLĂTIM TAXE STATULUI ROMÂN, ȘI SĂ LUCRĂM TRANSPARENT.


Un comentariu

  1. Iana Monica Valentina

    Bună ziua as dori și eu un loc de munca în Austria în îngrijire bătrâni.experienta 2 ani și limba germana pentru începători Va mulțumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*