Social

Reguli pentru depozitarea corectă a deșeurilor reziduale

Reguli pentru depozitarea corectă a deșeurilor reziduale

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș atrage atenția cetățenilor să depoziteze corect deșeurile reziduale.

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla. Deșeurile reziduale reprezintă orice deșeu care nu a putut fi colectat nici la deșeuri reciclabile și nici la deșeuri biodegradabile. Astfel, trebuie respectate câteva reguli in acest sens: deșeurile reziduale se depozitează întotdeauna în pubela neagră. Sacii din coșul de gunoi sau din recipientul în care se depozitează deșeurile temporar în gospodărie se vor lega ermetic pentru a împiedica vărsarea accidentală a conținutului în pubele. Atenție, este interzisă vărsarea directă a deșeurilor în pubele.

Ce deșeuri puteți colecta: deșeuri care nu pot fi reciclate sau valorificate; scutece de unică folosință/tampoane; conținutul sacului de la aspirator; mucuri de țigară; șervețele folosite și ambalaje foarte murdare; cioburi de ceramică (de la veselă spartă).

Ce deșeuri NU poți colecta: orice fel de deșeu care poate fi reciclat sau valorificat; pământ și pietre; ambalaje contaminate cu substanțe periculoase; ace de seringă și alte deșeuri medicale; deșeuri textile, încălțăminte, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele).

Pentru că suntem în stare de alertă, manipularea pubelei se va face cu  mănuși din latex sau se vor dezinfecta mânerele și capacul pubelei. De asemenea, pentru a reduce posibilitatea de contaminare a mânerului sau a capacului pubelei este necesară spălarea mâinilor în prealabil și evitarea atingerii oricăror materiale care ar putea fi contaminate.

Șerveţelele, batistele, măștile și mănușile utilizate se vor depozita în pubela neagră. Acestea NU se vor depozita împreună cu deşeurile reciclabile (în pubela galbenă/sacul galben). Acestea nu sunt deşeuri reciclabile și nu pot fi sortate, tocmai pentru că ar putea fi contaminate.

Astfel, veți contribui la: reducerea cantităților de deșeuri depozitate și implicit la creșterea duratei de viață a depozitelor existente; reducerea cantității de gaz de depozit și scăderea gradului de impurificare a levigatului și implicit, la scăderea riscului de poluare a mediului; valorificarea unei cantități cât mai mari de deșeuri colectate separat.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*