Economic

Platformă online pentru acordarea șomajului tehnic

Platformă online pentru acordarea șomajului tehnic
Adora Beauty

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiş aduce la cunostinţa anjajatorilor că a fost lansată platforma digitală http://aici.gov.ro/home, pentru încărcarea documentelor necesare acordării șomajului tehnic pentru angajații cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă din inițiativa angajatorului,  potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, angajatorii vor încărca documentele prevăzute de OUG 30/2020 modificată și completată de OUG 32/2020 pentru acordarea șomajului tehnic doar pe această platformă.

!!!!!Angajatorii care au transmis deja documentele pe adresa de e-mail,  NU vor mai încărca documentele şi pe platformă.

Platforma http://aici.gov.ro/home își va extinde în perioada următoare funcționalitățile. Astfel, în mod etapizat, toate instituțiile publice din România se vor putea înrola pentru a răspunde rapid solicitărilor cetățenilor, în format electronic.

CLARIFICĂRI PRIVIND ȘOMAJUL TEHNIC

Cine poate beneficia de somaj tehnic plătit de stat în această perioadă?

Orice angajator care a redus sau a intrerupt temporar, total sau parțial activitatea, ca urmare a efectelor epidemiei COVID 19, și a evidențiat in REVISAL angajații cărora le suspendă temporar total/parțial contractul individual de munca (CIM). Șomajul tehnic, conform codului muncii se acordă exclusiv angajaților având CIM, practic oricărui angajator având salariați cu forma de angajare CIM.

Ce sume se primesc?​

Angajatorii cu angajați având CIM: pentru fiecare persoană – 75% din salariul brut al angajatului sau maxim 75% din câștigul salarial mediu brut (4070 lei), pentru zilele de suspendare.

Angajatorii pot, dacă doresc și au fondurile necesare, să suplimenteze sumele până la minim 75% din salariu, dacă acesta depășește salariul mediu brut, conform Codului Muncii.

Unde se depun documentele pentru a obține indemnizația?

Documentele se depun/se încarcă online, pe platforma http://aici.gov.ro/home, cu semnătură electronică sau semnate olograf.

Ce documente depun?

Angajatorii vor depune:

Cerere semnată de reprezentantul legal al angajatorului conform ordinului ministrului muncii 71/31.03.2020 din Monitorul Oficial 269/31.03.2020

Declarație pe proprie răspundere conform ordinului ministrului muncii 71/31.03.2020 din Monitorul Oficial 269/31.03.2020.

Lista cu persoanele beneficiare de șomaj tehnic conform ordinului ministrului muncii 71/31.03.2020 din Monitorul Oficial 269/31.03.2020.

În cazul în care administratorul/reprezentantul legal nu deține semnatură digitală, acesta le poate semna olograf și să le depună cu semnătura digitală a imputernicitului.

Nu este nevoie de certificate de urgență !

Atenție: În declarație se cere angajatorului să certifice faptul ca informațiile sunt corecte și veridice și li se prezintă consecința juridică a prezentării unor informații false. Răspunderea este a angajatorului/persoanei care depune Cererea.

Cand se pot depune documentele?

pe platforma http://aici.gov.ro/home

  • Pentru 16 – 31 martie începând cu 1 aprilie.
  • Pentru 1 aprilie – 16 aprilie începând cu 1 mai.

În cat timp primesc angajatorii banii?

Angajatorii care depun la ANOFM: în 15 zile de la depunere documente, dacă acestea sunt complete.

Care este obligația angajatorului după ce primește banii?​​​​​​

Să plătească sumele angajaților aflați în șomaj tehnic în 3 zile.

Excepţii?

✓ În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care, cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizația în cauză.

✓ În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență, acesta beneficiază de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cel mai avantajos.

Eventualul control asupra sumelor primite​ se va face exclusiv după perioada crizei.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*