Social

Cum selectăm corect hârtia și cartonul în perioada pandemiei

Cum selectăm corect hârtia și cartonul în perioada pandemiei

Pandemia de Coronavirus ne face să fim mai atenți la igienă, dar și la mediul înconjurător. În același timp, trebuie să fim mai atenți ca și colectarea deșeurilor să fie realizată separat.

ADID Timiș reamintește cetățenilor că la nivelul județului colectarea separată a deşeurilor şi depozitarea acestora în recipientele desemnate este o dovadă de responsabilitate şi spirit civic, mai ales în această perioadă. Astfel, deșeurile colectate împreună cu hârtia (carton, metal, plastic, lemn) trebuie curățate și uscate înainte de a fi depuse în recipientul destinat. Ambalajele voluminoase de carton, înainte de a fi introduse în container, se presează, pentru reducerea spațiului depozitat.

Deșeurile reciclabile se depozitează în sacul galben sau pubela galbenă. Se impune colectarea separată şi sortarea deşeurilor reciclabile (ambalaje din hârtie, carton, plastic și metal) de cele reziduale. Acestea trebuie obligatoriu sortate, bine curățate și strivite, pliate sau rupte înainte de a fi depozitate în pubela sau sacul galben; având în vedere situația actuală prin care trecem, în lipsa sacului galben, acestea se pot depozita în orice alt sac din plastic, transparent – sacii trebuie obligatoriu legați.

Persoanele aflate în izolare la domiciliu trebuie să respecte regulile generale, dar și reguli mai special. Mai mult ca niciodată se impune colectarea separata a fractiei reciclabile si neamestecarea deseurilor. Estimările specialiştilor arată că virusul rezistă pe hârtie până la 24 ore, iar pe metal şi plastic între 3-9 zile, deșeurile reciclabile se vor stoca pe toata durata izolării la domiciliu, adică 14 zile și încă 9 zile în plus, în gospodărie (pe balcon, în cămară, în curte) în saci care sunt legaţi la gură și marcați cu data la care au fost închiși”, a transmis directorul ADID Timiș, Romeo Ursu.

Deșeurile reciclabile se colectează în: pubele de 240 litri în mediul urban și saci galbeni de 120 litri în mediul rural. Deșeurile reciclabile conțin materii de tip reciclabil – hârtie/carton, plastic, doze de aluminiu, PET-uri, metal și lemn.

Impactul negativ asupra mediului înconjurător, dar și al sănătății populației, se va diminua prin reciclarea hârtiei și a cartonului, utilizându-le la maximum înainte de aruncare. Astfel, este foarte important să reciclăm hârtia, pentru că salvăm copacii, care sunt foarte prețioși pentru natură și om. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș  face apel către cetăţeni să nu se expună la pericole prin contact direct sau prin nerespectarea măsurilor de igienă şi de colectare separată. Este foarte important să se depoziteze deșeurile numai în recipiente și nu în afara lor”, a mai precizat directorul ADID Timiș.

Respectarea acestor reguli este obligatorie pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru continuitatea serviciului de colectare deşeuri menajere.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*