Național

Vela: „Prețurile la energie, carburanți, apă nu mai pot fi crescute”

Vela: „Prețurile la energie, carburanți, apă nu mai pot fi crescute”

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut, duminică seara, o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat, duminică, faptul că prețurile la energie, carburanți, apă nu mai pot fi crescute pe perioada stării de urgență și că măsurile de izolare pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani vor fi mai permisive, dacă au nevoi medicale sau dacă trebuie să iasă din case pentru a-și îngriji animalele.

Declarațiile ministrului de Interne Marcel Vela:

– Sunt masuri dure, poate cele mai dure care s-au luat in Romania in ultimiii zeci de ani, dar situatia de acum le impune.

– Este greu sa ti se ingradeasca unele drepturi si e greu ca libertatea sa depinde de o declaratie. Dar daca nu le respctam putem ajunge la adevarate tragedii.

– Va asigur ca masurile se vor ridica sau relaxa cand vom fi convinsi ca acest virus nu se va mai raspandi.

– Ne aflam in fata nui examen greu care se intinde pe un timp necunoscut.

Modificările prin Ordonanța 4

– am clarificat cu privire la circulatia persoanelor de peste 65 ani un interval orar in care pot sa isi rezolve problemele medicale, prin mijloace proprii sau ale familiilor, mijloace de transport sanitar, interval normal, pe intreaga perioada zilei.

– am permis deplasarea in afara gospodariei a persoanelor de peste 65 ani in intervalul 20-21 pentru animale de companie. Nu e nevoie de declaratie pe proprie raspundere.

– tot pentru persoanele de peste 65 ani am clarificat conditiile in care pot fi sprijine de operatori economici cu activitati comerciale – vanzare de produse sanitare, alimentare – in intervalul 11-13 sa faciliteze cu prioritate accesul acestor persoane.

– cei care sunt in izolare la domiciliu, identificati si verificati, daca incalca regulile intra direct in carantina si vor suporta toate cheltuielile pentru carantina.

– persoanele care ajuta si pun umarul la dezvoltarea Romaniei, transportatori – conducatori auto care intra in tara au 3 optiuni pentru protejarea familiei: angajatorul le asigura loc pe izolare, declara ca se izoleaza la domiciliu cu familia, autoritatile locale pun la dispozitie spatii de carantinare pentru protejarea familiei, cu plata aferenta.

– familiile pilotilor si a excipajului de bord au aceleasi conditii.

Sistemul energetic national:

– am instituit masuri de izolare speciale pentru personalul din acest domeniu, gaze naturale, inclusiv cei din extractie a resurselor.

Cetatenii care locuiesc in blocuri

– administratiile publice locale din vor monta, din 31 martie,  dispozitive cu solutii dezinfectante in fiecare bloc si vor face dezinsectie in toate blocurile.

Pentru reteaua sanitara proprie, medicii, personalul sanitar si nesanitar

– ministerele cu retele proprii vor asigura spatii hoteliere pentru personalul sanitar pentru pauze intre garzi sau ture. Masura intra in in vigoare in 31 martie.

Odata cu publicarea ordonatei in Monitorul Oficial, in perioada starii de urgenta, preturile la energia electrica, termica, apa, carburant, nu mai pot fi majorate peste nivelul de la aceasta data. Pot doar sa scada, in niciun caz sa fie majorate.

Am autorizat centrul de cercetare pentru aparare, agentia pentru tehnica militara, Institutul Cantacuzino pentru a aviza si autoriza materiale si echipamente mecesare pentru combaterea si tratamentul COVID-19, inclusiv biocide.

Transportul maritim si cel de pe caile navigabile se va desfasura fara restrictii, cu respectatea tuturor masurilor, este interzis accesul pilotilor veniti din zone de risc rosu sau galben daca nu au excipament.

Raed Arafat: Refuzul de internare a unui pacient care are mevoie de ingrijiri cade sub incidenta penala.

Raed Arafat: Incepand de azi, medicii primari, specialisti, rezidenti, biochimisti etc pot fi detasati la alte unitati unde e nevoie. Pe durata starii de urgenta nu poate fi refuzata detasarea. Unitatile adm teritoriale sa asigure cazarea unde e cazul

Sursa: TVR


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*