Sănătate

Computer tomograf de la Spitalul Județean, închis din lipsă de autorizație

Foto: Octavian Pintean

Computerul tomograf, care funcţiona, până acum, ca rezervă la Spitalul Judeţean din Timişoara, a preluat urgenţele si programările făcute deja în ambulator.

Măsura a fost luată după ce managerul Raul Pătraşcu a decis să închidă computerul principal, care, din 2018, a funcționat fără autorizaţie.

În caz de nevoie, unitatea medicală va fi sprijinită de spitalele Municipal, de Copii şi de Boli Infecţioase, care vor prelua cazurile, a anunţat Pătraşcu.

Spitalul Judeţean din Timişoara are trei computere tomograf, dar unul este stricat.

Împreună cu colegii radiologi am dispus închiderea CT-ului achiziționat de Ministerul Sănătății deoarece am descoperit că acesta funcționează încă din vara anului 2018 fără a avea autorizație CNCAN și autorizație sanitară de funcționare. Mi se pare ireal cum a fost posibil ca pacienții să fie investigați până acum fără ca aparatul CT să fie cu acte în regulă. Este absolut adevarat că acest computer tomograf este nou, însă chiar și așa nu putem risca să supunem pacienții unor investigații radiologice cu un aparat care nu are măsurătorile radiologice atestate de CNCAN. În urma instalării noului șef de secție de la Radiologie, am solicitat un raport complet a tot ceea ce înseamnă echipamente și autorizații. A fost o surpriză totală până și pentru colegii mei de pe secție faptul că acest aparat functionează fară autorizații. Momentan în cadrul unității sanitare funcționează un alt computer tomograf care va asigura doar urgențele și programările deja antamate prin ambulator. Pentru a nu ajunge în situația în care să nu putem asigura urgențele am încheiat un protocol de colaborare cu unele spitalele de stat din oraș care au CT-uri funcționale în regim de urgență. De asemenea, mă aflu în plin proces de a implementa toate măsurile necesare pentru a aduce cât mai repede posibil la normalitate această situație. Consider această abatere ca fiind una deosebit de gravă, motiv pentru care am cerut Ministerului Sănătății să trimită, de urgență, Corpul de Control care să verifice cum anume a fost posibil să se ajungă în această situație fără precedent pentru Spitalul Județean din Timișoara”, a precizat managerul Raul Pătraşcu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*