Eveniment

Poliţiştii au deschis dosar penal pe strada Mioriţei. Nivel ridicat de substanțe neurotoxice la două etaje ale blocului

Poliţiştii au deschis dosar penal pe strada Mioriţei. Nivel ridicat de substanțe neurotoxice la două etaje ale blocului

Cercetările continuă la blocul de pe strada Mioriței din Complexul Studențesc din Timișoara, unde doi copii și mama unuia dintre ei și-au pierdut viața, posibil din cauza unei intoxicații cu substanțe de dezinsecție sau deratizare.

Șeful ISU Timiș a declarat, într-o conferință de presă organizată la fața locului, că în urma unor verificări preliminare au fost identificate în blocul de pe strada Miorița substanțe neurotoxice.

„În urma efectuării primei cercetări chimice de către ofițerul specialist împreună cu echipajul CBRN, s-a constatat pe casa scării, între etajul 3 și 4, prezența slabă a unei substanțe neurotoxice, fapt pentru care s-a descins și în celelalte trei apartamente, respectiv apartamentele de la etajul 4, în care au fost înregistrate decesele ulterior, acolo s-au constatat niveluri slabe de substanță neurotoxică, iar la etajul 3 un nivel mediu de substanțe neurotoxice. Nu s-a constatat prezența de substanțe radioactive sau alte tipuri de substanțe”, spune șeful ISU Timiș, Lucian Mihoc.

În acest moment, în total sunt internate șase persoane, între care trei adulți și trei copii. Cei trei copii din blocul de pe strada Miorița ajunși la spital cu probleme digestive sunt în afara oricărui pericol, susține purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Louis Țurcanu din Timișoara, Mihai Gafencu. În privința celor doi copii decedați, medicul Mihai Gafencu a declarat că aceștia au fost intoxicați.

„Cauza este mai mult ca sigur un toxic, un toxic care a contaminat sau ceva din acel bloc, apa, sau dacă a fost un toxic care avea efecte și prin inhalație putea și așa să îi intoxice pe copii. Bineînțeles, cel mai mic dintre ei, având zece zile, cel care de fapt mai apoi, pot să bănuiesc, prin vărsătură a făcut aspirație de lapte și a avut aceasta ca simptomatologie de bază dar motivul a fost sigur intoxicația”, spune Mihai Gafencu.

Medicul Mihai Gafencu a mai declarat că e posibil ca substanța să fie de un alt tip decât acela cu care medicii erau obișnuiți până acum: „Dacă vorbim de substanțe raticide, majoritatea dintre ele, în ultimii ani, sunt substanțe care au ca efect blocarea coagulării sângelui la aceste vietăți. Această substanță este diferită ca acțiune, evident că am sondat coagularea copiilor internați și nu aceasta este afectată. E clar că s-au manifestat și substanța este posibil un raticid de un alt tip decât cel cu care suntem noi obișnuiți”, mai spune Mihai Gafencu.

Împotriva firmei care a făcut deratizarea s-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă anunţă inspectorul sef al Inspectoratului Judetean de Politie, Alin Petecel.

„Este dosar penal în momentul de față, sub supravegherea unui procuror, pentru fapta de ucidere din culpă”, a declarat Alin Petecel, potrivit Radio Timişoara.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*