Turism

Curse directe de pe Aeroportul Timişoara spre Nürnberg, oraşul al cărui târg de Crăciun se ţine din 1628

Curse directe de pe Aeroportul Timişoara spre Nürnberg, oraşul al cărui târg de Crăciun se ţine din 1628
Adora Beauty

Târgul de Crăciun din Nürnberg se deschide anul acesta în 29 noiembrie și se încheie în 24 decembrie și are cea mai lungă tradiție din Germania.

Bănăţenii pot ajunge rapid în oraşul bavarez cu avionul de pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara. Cursele companiei low-cost Wizz Air decolează spre Nürnberg în fiecare marţi şi sâmbătă.

Târgul de Crăciun din Nürnberg este printre cele mai vechi din Germania. Prima ediție a evenimentului, organizată în Piața Mare a orașului medieval, a fost organizată încă din secolul al XVI-lea. A fost menționat pentru prima dată în scris în anul 1628. Inscripția, descoperită pe fundul unei cutii din lemn de molid, decorată cu flori, spunea: „Pentru Regina Susanna Harßdörfferin din partea domnișoarei Susanna Eleonora Erbsin cu ocazia Târgului de Crăciun din 1628”. Cutia istorică poate fi admirată la Muzeul Național German din Nürnberg (cel mai mare muzeu de istorie din Germania).

Un document datând din 1737 arată că la Târgul de Crăciun din Nürnberg erau prezenți încă de pe atunci 140 de meșteri și artizani locali, care își ofereau produsele spre vânzare.

În prezent, la târg vin în fiecare an 180 de meșteri și artizani, care își vând produsele tradiționale în căsuțe din lemn, decorate de sărbătoare cu roșu și alb. Anual, ceremonia de deschidere a Târgului de Crăciun din Nürnberg este marcată de rostirea Prologului de către Christkind, Îngerul Crăciunului la germani. Această tradiție datează încă de la prima ediție a târgului, deși Prologul a fost modificat de câteva ori în anii ’50 și ’60. Christkind, Îngerul Crăciunului, spune poveste târgului și îndeamnă la voie bună, de la balconul Bisericii Doamnei Noastre.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din program este Parada Felinarelor. Aproximativ 1.300 copii cu câte un felinar handmade în mână traversează orașul, din Piața Mare, unde este organizat Târgul de Crăciun, spre Castelul Imperial.

Pe durata târgului, Nürnberg se transformă într-un oraș feeric. Pe lângă activitățile din cadrul evenimentului, bunătățile de savurat și cadourile de cumpărat, orașul propune și expoziții tematice, dedicate și inspirate de sărbătoarea Crăciunului, în muzeele sale.

Una dintre cele mai așteptate și apreciate este expoziția de Crăciun de la Primăria Veche. Aici sunt expuse piese din colecția Muzeului de Jucării din Nürnberg, ce descriu farmecul iernii, al zăpezii și al Crăciunului prin jucării ce datează chiar din Evul Mediu.

Omuleții din prune, pe numele lor Zwetschgenmännle, sunt una dintre tradițiile cele mai apreciate. Obiceiul e vechi de zeci de ani și implică realizarea a peste 350 de figurine din prune, ce variază de la 9 la 22 centimetri înălțime. Omuleții au înfățișări foarte variate, de la pianiști și chitariști, la bucătari, drăcușori, cupluri îmbrățișate, preoți sau coșari.

Simbolul târgului și cel mai cumpărat produs de la eveniment este Rauschgoldengel. Ambasadorul Crăciunului, îngerul auriu a fost inventat în Nürnberg pentru a simboliza spiritul târgului. E disponibil în mai multe dimensiuni, cel mai mare dintre ele, din foițe de aur, fiind expus la intrarea în spațiul târgului.

Mai multe detalii AICI

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*